Pandemija virusa korona umnogome je poremetila planove predsedničkih kandidata Donalda Trampa (Donald Trump) i Džozefa Bajdena (Joseph Biden). Zatvaranje države i zabrana javnih okupljanja samo su neki od aspekata koji su uticali na to da ova kampanja bude kao nijedna druga do sad. Međutim, s obzirom da se situacija polako stavlja pod kontrolu, za očekivati je da će Tramp i Bajden početi da se vraćaju uobičajenim predizbornim aktivnostima.

Prvi politički miting aktuelnog predsednika i kandidata Republikanske partije trebalo je da se održi 19. juna u Talsi gradu koji se nalazi u saveznoj državi Oklahoma. U ovoj saveznoj državi, koja se nalazi „u srcu“ Sjedinjenih Država, Tramp je 2016. godine odneo poprilično ubedljivu pobedu osvojivši preko 65% glasova birača. Problem je nastupio zbog datuma održavanja mitinga. Naime, 19. jun se u SAD obeležava kao Dan slobode (Juneteenth), na taj dan 1865. godine svi Afroamerikanci iz države Teksas koji su bili robovi zvanično su proglašeni za slobodne ljude i time je okončano ropstvo na teritoriji ove države. Sa obzirom na trenutnu situaciju u SAD jasno je što je ovkakva odluka Trampove kampanje naišla na negodovanje.

Nakon ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) od strane policajca u Mineapolisu, buknuli su protesti širom zemlje u borbi za jednaka prava svih američkih građana. Pored toga i način na koji je predsednik reagovao na proteste nije zadovoljio afroameričku zajednicu. Njegova konstanta pozivanja na „zakon i red“ („law and order“), kao i savetovanje guvernerima da upotrebe i oružane snage u sukobima sa učesnicima protesta, još više su podelili i polarizovali američko društvo.

Zato je mnoge začudilo kada je predsednik u petak na tviteru objavio da će se miting održati 20. juna, a ne 19. kako je ranije bilo planirano. Tramp je naveo da to čini kako bi „odao počast“ njegovim prijateljima i pristalicama Afroamerikancima, prenosi CNN.

Sa obzirom da će ovo biti prvi politički skup na javnom mestu nakon marta i izbijanja pandemije, organizatori mitinga izdali su saopštenje da svi ljudi koje žele da budu deo njega moraju prvo da se obavežu da neće tužiti kampanju Donalda Trampa ili njegove sponzore ukoliko se zaraze virusom korona.

Pored Oklahome, najavljeno je da će Donald Tramp u narednim nedeljama posetiti Floridu, Severnu Karolinu i Arizonu. Sve ove države važe za tzv. battelgorund states (države u kojima će se voditi velika borba za svaki glas između dva kandidata i čiji ishod može biti ključan za konačan rezultat čitavih novembarskih izbora), tako da je jasno zašto je Tramp odabrao da prvo poseti baš njih.


Vuk Mišković