Ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu za Rosssiya TV kanal odgovarao na pitanja novinara povodom aktuelnih nemira u Kirgistanu i u oružanih sukoba u oblasti Nagorno-Karabah. Pored toga, jedan deo intervjua je bio posvećen i predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i bilateralnim odnosima dve sile.

Putin se odmah ogradio od pitanja o predsedničkim kandidatima rekavši da će sud o njima mogu dati samo njihovi birači jer sve ostalo predstavlja mešanje u unutrašnje poslove jedne države. Napravio je kratak osvrt na odnose dve zemlje tokom mandata Donalda Trampa rekavši da je on samo načelno izražavao interesovanje za unapređivanje bilateralne saradnje, dok je sprovođenje u delo ove ideje izostalo. Ruski predsednik smatra da je razlog tome stav članova obe partije da treba „zauzdati“ Rusku Federaciju i njen razvoj u svim segmentima. Kako bi potkrepio svoju tvrdnju, Vladimir Putin ukazuje na činjenicu da je administracija Donalda Trampa 46 puta nametnula nove sankcije Rusiji, ili obnovila postojeće. Kao pozitivne strane u odnosima dve zemlje izdvojio je rast bilateralne trgovine i saradnju u stabilizaciji svetskog energetskog tržišta.

Vladimir Putin nije posvetio toliko pažnje predsedničkom kandidatu demokrata, rekavši da je imao izrazito anti-ruski stav tokom kampanje ali da je istovremeno njegova partija ideološki uvek bila bliža evropskim vrednostima i poimanju demokratije. On smatra da bi te vrednosti bile dobra osnova za izgradnju odnosa sa Džozefom Bajdenom, ukoliko bi on pobedio na izborima 3. novembra.

Tema koja je preklapala skoro svako pitanje je bilo kontrola (nuklearnog) naoružanja. Primera radi, Putin je naveo kako su SAD ponovo odbile njegovu inicijativu za nastavak saradnje u domenu sajber-bezbednosti. Potom je kritikovao Trampovu administraciju za povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF) koji je bio potpisan sa Rusijom. Takođe izrazio je žaljenje za namerom Sjedinjenih Država da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu (Open Skies Initiative). Doduše, u ovom segmentu je ruski predsednik iskoristio priliku da pohvali Bajdena koji je tokom kampanje izjavio kako je spreman da produži Novi sporazum o strateškom smanjenju naoružanja (New START Treaty) ili da revidira postojeći ugovor.

Ostalo je još manje od mesec dana do predsedničkih izbora u SAD i situacija se značajno zahuktava. Uključivanje Vladimira Putina, makar samo kroz izražavanje svojih i zvaničnih stavova Rusije, svakako će izazvati oštre reakcije širom Sjedinjenih Država. Oba predsednička kandidata će iskoristiti delove hvale ruskog predsednika kako bi prikazali svog protivkandidata kao „ruskog čoveka“. Jedna od glavnih tema na prošlim izborima bilo je potencijalno mešanje Rusije u krajnji ishod i nema sumnje, da postoji mogućnost da se ova tema dodatno aktuelizuje i periodu pred nama.


Ivan Životić