Kongresmen iz Džordžije (Georgia) i ikona pokreta za građanska prava Afroamerikanaca, Džon Luis (John Lewis), ovog utorka je pružio zvaničnu podršku Džo Bajdenu na njegovom putu ka predsedničkoj nominaciji Demokratske partije. Osamdesetogodišnji kongresmen planira da širom Amerike vodi kampanju u ime Bajdena, nakon što se smiri trenutna pandemija virusa Korona i uprkos zdravstvenim problemima – Luis je u decembru prošle godine izjavio da je oboleo od kancera.

On je još jedna u nizu značajnih političkih figura iz afroameričke zajednice, koje su stale na stranu Bajdena u dosadašnjem toku izbornog procesa. Podsetimo se, uoči unutarstranačkih izbora u Južnoj Karolini, bivši potpredsednik je dobio zvaničnu podršku i od strane Džejmsa Klajburna (James Clyburn), najviše rangiranog Afroamerikanca u američkom Kongresu. Takođe ga je podržala bivša demokratska rivalka, Kamala Heris (Kamala Harris), koja je u užem krugu njegovih potencijalnih izbora za potpredsedničkog kandidata demokrata.

Poput Klajburna i brojnih drugih afroameričkih političkih ličnosti, Luis je izrazio želju za izborom Afroamerikanke za potpredsednika SAD. Iako još uvek nije „zaključao“ nominaciju, Bajden je već počeo da razmišlja o izboru potpredsednika. U jedanaestoj demokratskoj debati, održanoj u martu, u senci trenutne pandemije virusa Korona, Bajden je obećao da će izabrati ženu za potpredsednika SAD. Neke od potencijalnih izbora za tu funkciju su guvernerka savezne države Mičigen Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer), kao i bivše kandidatkinje za predsedničku nominaciju Demokratske partije Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar), Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Kamala Heris (Kamala Harris). Pored ovoga, bivši potpredsednik je takođe obećao da će postaviti prvu Afroamerikanku za sudiju Vrhovnog suda SAD.

Prilikom svog obraćanja, Luis je iskoristio priliku da pozove mlađe Afroamerikance  da izađu na birališta i da glasaju za Bajdena. Mlađi deo afroameričkog biračkog tela je u mnogo većoj meri podeljen oko izbora demokratskog kandidata nego stariji afroamerički birači, čiji su glasovi Bajdenu osigurali pobedu u Južnoj Karolini, a koja ga je lansirala na mesto favorita za osvajanje nominacije. Afroamerička podrška će biti ključna za Bajdena na opštim izborima u novembru, naročito u južnim saveznim državama, gde je on do sada ostvario izuzetan izborni uspeh.

Luisova podrška dolazi na dan održavanja unutarstranačkih izbora u saveznoj državi Viskonsin (Wisconsin), gde ona verovatno neće biti od velike pomoći za Bajdena, s obzirom na to da Viskonsin ima relativno malu afroameričku populaciju. Međutim, mogla bi se pokazati korisnom na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi koju Luis kao kongresmen predstavlja u Predstavničkom domu, a to je Džordžija. Usled trenutne pandemije, izbori u ovo saveznoj državi su pomereni sa 24. marta na 19. maj, kada je vrlo izvesno da ćemo znati budućeg demokratskog kandidata koji će se suprotstaviti Trampu na opštim izborima u novembru.


Bojan Latinović