Iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa u četvrtak je stigla vest o povlačenju SAD  iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog, kako se navodi,  kršenja sporazuma od strane Rusije.

Međunarodni sporazum o otvorenom nebu (Open Skies Treaty), koji je stupio na snagu 2002. godine, omogućava neoružane, izviđačke letove iznad teritorija 34 države potpisnice, ojačavajući na taj način poverenje među državama i sprečavajući izbijanje međudržavnih sukoba. Američka administracija navela je da želi da se povuče iz Sporazuma, jer ga Rusija krši, te da se snimci prikupljeni tokom letova sada mogu dobiti jeftinije i brže zahvaljujući američkim komercijalnim satelitima.

U okviru sporazuma izvedeno je preko 1.500 letova čiji je cilj povećanje transparentnosti vojnih aktivnosti i pomoć u praćenju sprovođenja sporazuma o kontroli naoružanja kao i drugih međunarodnih ugovora. Svaka potpisnica pristaje na osmatračke letove iznad cele svoje teritorije, ali, prema navodima američke administracije, Rusija je ograničila letove preko određenih teritorija, poput koridora dugog 10km na granici sa Abhazijom i Južnom Osetijom i oko Baltičkog mora.

Rusija negira bilo kakvo kršenje Sporazuma, ujedno osudivši povlačenje SAD, uz ocenu da ovakav potez može uzdrmati temelj evropske bezbednosti. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da ništa nije stajalo na putu razgovorima o tehničkim pitanjima koje SAD vidi kao kršenje sporazuma i da ovako ishitrena odluka ugrožava interese svih strana potpisnica.

Predsednik Donald Tramp ističe da Sjedinjene Američke Države i Rusija imaju dobre odnose, ali da će se povući iz Sporazuma sve dok Rusija ne odluči da ispunjva svoje obaveze koje iz njega proističu, nagoveštavajući da postoji mogućnost sklapanja novog sporazuma o kontroli oružja između ove dve supersile.

 

NATO je u petak održao hitan sastanak na kom su se analizirale posledice ove američke odluke. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje obaveze i sarađuje u nadgledanju svojih vojnih aktivnosti u cilju spašavanja ovog međunarodnog sporazuma. ,,Ruska selektivna primena sporazuma dovela je do podrivanja tog važnog dogovora o bezbednosti i stabilnosti evroatlantskog regiona“, dodao je Stoltenberg.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borel pozvao je SAD da još jednom razmisle o povlačenju iz sporazuma, a Rusiju da se odmah vrati njegovoj punoj primeni.

Američko povlačenje iz sporazuma bi trebalo da stupi na snagu za šest meseci, ali je Vašington saopštio da je spreman da ponovo razmotri odluku ako Rusija u potpunosti poštuje dogovor.

Ovo je treće povlačenje SAD iz multilateralnih sporazuma u poslednje dve godine. Prošle godine Sjedinjene Američke Države su zvanično izašle iz Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), a godinu dana ranije Tramp je objavio povlačenje iz Iranskog nuklearnog sporazuma (JCPOA).


Ivana Janković