Nakon pobede Džozefa Bajdena i oba demokratska kandidata u borbi za Senat na izborima u Džordžiji 2020. godine, republikanci koji dominiraju zakonodavnim organima ove savezne države su odlučili da povuku određene poteze kako se ovakva pobeda ne bi više ponavljala.

Naime, republikanci su pokrenuli dve inicijative kojima bi onemogućili jednu od glavnih specifičnosti izbornog procesa Džordžije, a to je veliki broj mogućnosti za koje se može glasati. Predlozi novih zakona bi trebalo da ograniče prevremeno glasanje kao i mogućnost glasanja van glasačkog mesta. Ove mogućnosti su uglavnom koristili glasači koji su podržali demokrate, posebno afroamerički glasači, izjavila je Stejsi Abrams, bivši lider manjine u Predstavničkom domu Džordžije. Guverner, republikanac Brajan Kemp, nije podržao zvanično nijednu od ovih inicijativa, ali republikanski poličari u ovoj državi nemaju sumnje da će to učiniti kada se inicijative nađu na njegovom stolu spremne za potpis.

Upravo je afroamerička populacija pružila presudnu podršku Bajdenu i demokratskim kandidatima za senatore – prema navodima CNN-a, čak 88% ove populacije je podržala „plave“. Center for new Data, neprofitna organizacija, je došla do zaključka da bi ograničenja u glasanju vikendom toliko išla na štetu demokratama da su mogla uticati na rezultate i predsedničkih i senatorskih izbora 2020. godine da su bila usvojena pre 3. novembra.

Dve inicijative koje su pokrenuli republikanci su nastavak dugogodišnje borbe između njih i demokrata za promenu izbornih zakona u Džordžiji. Ovaj potez je poslednji u nizu inicijativa republikanaca u želji da ograniče mogućnosti glasanja u saveznim državama gde dominiraju legislativnim telima. Brenan centar za pravdu, institut pri Univerzitetu u Njujorku, je prebrojao 253 predloga zakona u čak 43 savezne države koje su podneli republikanci, a koji imaju za cilj da se umanje raznolike mogućnosti glasanja na izborima. Oni imaju većinu u 23 od 43 savezne države koje su u pitanju što bi posledično moglo značiti i prihvatanje restrikcija na različite mogućnosti glasanja.

Da promene ne bi mogli građani da ponište svojim inicijativama, republikanci predlažu više pragove za podnošenje inicijativa za izmene zakona o glasanju. Države kao što su Arizona, Ajova, Viskonsin i Džordžija pokušavaju da spreče demokrate da pomoću svojih organizacija i podrške među građanima vrate čitavu proceduru na prvobitnu poziciju.

Najveći gubitnik bi ipak mogao biti guverner Brajan Kemp, navodi Ričard Fuset za New York Times. On smatra da bi Kempovo odbijanje da prihvati izmene značilo da podržava „demokratska“ pravila glasanja čime bi mogao izgubiti podršku radikalnijih republikanaca. Sa druge strane, prihvatanje predloga bi moglo da ga dovede pod udar demokrata u izbornoj kampanji za guvernera 2022. Ograničavanje trajanja i mogućnosti glasanja moglo bi, uz kampanju demokrata, još više mobilisati njihove glasače u Džordžiji. Prihvatanje izmena zakona bi mogla napraviti još jedan kritičan problem – redovi glasača, usled skraćenja vremena za glasanje i nemogućnosti da se to uradi na neki drugi način, bi mogli postati još duži i još problematičniji nego što su bili 2018. i 2020. godine.


Aleksandar Bogićević