Nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa 13. januara izglasao opoziv (impičment) protiv Donalda Trampa zbog „podsticanja pobune“, članci o opozivu su konačno dospeli i do Senata. Glasanje o ustavnosti pokretanja procesa impičmenta protiv bivšeg predsednika, koje je bilo održano ovog utorka, pokazuje da će većina republikanaca u Senatu, isto kao i njihove kolege u donjem domu, verovatno glasati protiv opoziva i osude Trampa.

Od ukupno 211 republikanaca u Predstavničkom domu, samo 10 njih je glasalo za opoziv pre dve nedelje. S druge strane, u Senatu je ovog utorka 5 republikanaca glasalo u prilog ustavnosti pokretanja procesa impičmenta protiv bivšeg predsednika, dok je ostalih 45 republikanaca bilo protiv. Ovo pak nije sprečilo Senat da, na osnovu većinske odluke 55 senatora (50 demokrata i 5 republikanaca), proglasi ustavnim proces impičmenta protiv bivšeg predsednika i time omogući konačno glasanje o opozivu Trampa.

Činjenica da je većina republikanaca u oba doma američkog Kongresa po drugi put odbacila ideju o opozivu Trampa pokazuje da bivši predsednik i dalje uživa značajan uticaj u okviru Republikanske partije. Ovo je slučaj čak i nakon Trampovog višemesečnog širenja uglavnom neosnovanih tvrdnji o izbornoj prevari i krađi, koje su doprinele ne samo nasilnom upadu u Kapitol, već i republikanskom porazu u Džordžiji 5. januara, kojim su izgubili kontrolu nad Senatom.

Međutim, Trampova kontrola nad Republikanskom partijom ipak jeste donekle oslabljena u post-izbornom periodu. To se, između ostalog, može videti po tome kako su se republikanci opredelili povodom glasanja o opozivu ove godine i kako su to učinili 2019. godine, kada je demokratska većina u Predstavničkom domu izglasala prvi opoziv protiv Trampa, zbog „zloupotrebe moći“ i „opstrukcije rada Kongresa“. Tada su svi republikanci u Predstavničkom domu glasali protiv, dok je samo jedan republikanski senator (Mit Romni) glasao za opoziv. Ovog puta je bilo nešto više odmetnika u republikanskim redovima povodom ovog pitanja.

Tramp je nedavno najavio političku osvetu protiv onih republikanaca koji nisu stali na njegovu stranu tokom glasanja o opozivu i tokom njegovih napora da promeni ishod predsedničkih izbora. Osim 10 republikanaca u donjem, odnosno 5 u gornjem domu, na nišanu su potencijalno i lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel, republikanski bič Džon Tun i bivši potpredsednik Majk Pens. Mekonel i Tun su nakon 14. decembra, kada su elektori iz saveznih država potvrdili svoje glasove, odustali od Trampovih napora da se promene rezultati predsedničkih izbora, dok je Majk Pens u retkom trenutku otvorenog neslaganja sa Trampom izjavio da ne može unilateralno promeniti izborne rezultate tokom brojanja elektroskih glasova koje je bilo održano 6. januara.

U prilog stava da je zahtev za opozivom predsednika Trampa i nakon njegovog odlaska sa dužnosti u skladu sa Ustavom SAD glasali su republikanski senatori Ben Sas (Nebraska), Suzan Kolins (Mejn), Liza Murkovski (Aljaska), Mit Romni (Juta) i Patrik Tumej (Pensilvanija). Svi su prethodno istakli kako su „otvoreni da čuju argumente za opoziv“, prenosi Njujork Tajms.


Bojan Latinović