Nova konferencija za štampu predsednika SAD Donalda Trampa nije donela najavu novih mera za suzbijanje širenja virusa COVID-19, ali je dotakla neka druga važna pitanja – pitanje položaja Rika Brajta (Rick Bright), opasnosti od ponovnog pojavljivanja virusa, preranog otvaranja nekih saveznih država kao i pitanje upotrebe lekova za suzbijanje malarije protiv virusa korona.

U centru pažnje bila je vest da je jedan od vodećih američkih eksperata na polju vakcinacije, Rik Brajt, izgubio posao u Departmanu za zdravlje i usluge stanovništvu, odnosno da je dobio premeštaj na drugu poziciju sa užim nadležnostima. Razlog za ovu naglu i začuđujuću odluku se može naći u Brajtovom žestokom protivljenju predlozima Donalda Trampa da se lek protiv malarije, hidroksi-hlorokvin, koristi i u borbi protiv virusa korona. On navodi da su istraživanja sprovedena u Francuskoj i Brazilu pokazala da ovaj i slični lekovi nisu pouzdani u borbi sa COVID-19 i da su, štaviše, potencijalno smrtonosni za one sa srčanim problemima. Tramp je na pitanje o davanju otkaza ovako važnoj osobe u borbi sa pandemijom jednostavno izjavio da ne zna o kome se radi i da nije upućen u celu situaciju.

Brajt nije jedini koji se ne slaže sa Trampovim stavovima. Tu je i Entoni Fauči (Anthony Fauci) koji demantuje predsednika po pitanju koje je ostalo nerešeno od početka pandemije- kapacitet Sjedinjenih Država da testiraju svoje građane. Tramp tvrdi da SAD imaju najveće kapacitete za testiranje građana i da to nije problem, dok na drugoj strani Fauči tvrdi da postoji ozbiljan manjak i testova i strategije u borbi sa pandemijom. Po Faučiju, jedini način da se život vrati u normalu jeste povećanje kapaciteta testiranja kojim bi se brzo reagovalo na moguće ponovne pojave virusa. Ono što je posebno opasno, a što je najavio guverner Džordžije, jeste prevremeno otvaranje saveznih država.

Najveći fokus Trampove pažnje ovog četvrtka je bio na guverneru Džordžije, republikancu Brajanu Kempu (Brian Kemp). On je najavio, uz navodnu podršku Bele kuće, da bi do kraja nedelje mogao ublažiti mere za suzbijanje pandemije u Džordžiji što bi značilo i dozvolu za otvaranje radnji. Da situacija bude još problematičnija, i druge savezne države na jugu ozbiljno razmišljaju da krenu ovim stopama. Ova odluka je doneta protivno svim upustvima Bele kuće i preporukama naučnika. Donald Tramp je na konferenciji izjavio kako ovakva odluka nije dobra, da nije u skladu sa smernicama koje su objavljene prošlog četvrtka, ali da ipak ostavlja slobodu guvernerima da odluke o otvaranju svojih saveznih država donose sami.

Ovakva konferencija za štampu nije slika koja građanima SAD-a uliva poverenje. Narativ predsednika da je sve u redu ,uprkos velikom broju bolesnih i zaraženih, počinje da ima sve više i više rupa koje postaju sve očiglednije. Podrška Trampa protestima protiv mera izolacije u Mičigenu (koji će predstvavljati jedno od ključnih bojišta demokrata i republikanaca na izborima za predsednika) i Minesoti (jedno od uporišta demokrata), a koji sami po sebi predstavljaju kršenje mera socijalne distance koje je upravo njegova administracija propisala, defintivan su znak da virus korona predstavlja smetnju njegovoj izbornoj kampanji, a u manjoj meri i oružje za obračun sa demokratama. Pokazatelj upornog forsiranja narativa da je sve pod kontrolom bila je i činjenica da je predsednik Tramp na konferenciji pozvao direktora Centra za kontrolu i prevenciju, Roberta Redfilda (Robert Redfield), da demantuje izjavu koju je dao za list Washington Post u kojoj je rekao da jesen i zima mogu da donesu još veću katastrofu u vidu obnavljanja pojave virusa korona. Redfild to nije učinio, već je samo potvrdio ono što je izjavio za Washington Post. Sa njim se složio i Entoni Fauči, uprkos negiranju predsednika da je tako nešto moguće.


Aleksandar Bogićević