Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je juče da njegova administracija razmatra mogućnost ponovnog — ali ovog puta delimičnog — finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Forbs.

Lu Dobs, poznati američki televizijski komentator, objavio je juče na svom Tviteru da je Tramp spreman da „obnovi delimično finansiranje SZO“. Na to mu je predsednik SAD odgovorio da je „ovo samo jedan od brojnih zamisli koje se razmatraju po kojima bismo platili deset odsto od onoga što smo plaćali svih ovih godina, znatno manje nego što je (Narodna Republika [NR]) Kina plaćala“. Tramp je podsetio da su sva sredstva i dalje zamrznuta i da konačna odluka još nije doneta.

Podsetimo, Sjedinjene Države su pre približno mesec dana ukinule finansiranje ovoj organizaciji jer, po njegovom mišljenju, SZO „nije učinila dovoljno svojim preporukama i preventivnim merama“ u vezi s pandemijom virusa korona. Po njegovim rečima, SZO je takođe širila kineske dezinformacije u vezi s epidemijom — kasnije i pandemijom — kovida 19. „Peking je (uz SZO) za Trampa postao najveći krivac za američko stradanje od virusa“, navodi Politika. Te optužbe su demantovane od zvaničnika SZO i NR Kine.

Forbs navodi da je Amerika među najvećim finansijerima ove organizacije čiji je ukupni budžet 4,8 milijardi dolara, od čega Amerika obezbeđuje između 400 i 500 miliona dolara, dok NR Kina daje 44 miliona.


Luka Totaj