Nakon što je Senat u subotu izglasao oslobađajuću presudu bivšem predsedniku Donaldu Trampu zvanično je otklonjena mogućnost njegovog kažnjavanja zabranom obavljanja neke od saveznih funkcija, kao i ponovne kandidature na predsedničku funkciju. Činjenica da se Donald Tramp još jednom može pojaviti kao njen predsednički kandidat 2024. godine, međutim, ne govori mnogo o tome kakvu Republikansku partiju možemo da očekujemo u budućnosti.

Uz činjenicu da je sedmoro republikanskih senatora glasalo za optužbu bivšeg predsednika, da se unutrašnja previranja tek očekuju sugeriše i obraćanje Miča Mekonela (Mitch McConell) koje je usledilo nakon donošenja oslobađajuće presude Donaldu Trampu. Mekonel, lider republikanske manjine u Senatu, rekao je tom prilikom da nema sumnje da je Tramp „moralno odgovoran za provociranje“ napada na Kapitol 6. januara ove godine. Ipak, Mekonel smatra da kao bivši predsednik Tramp po Ustavu ne podleže ovoj vrsti optužbe, ističući, međutim, da se na njega sada primenjuju građanski i krivični zakoni. Iako je glasao za njegovo oslobađanje, Mekonelove oštre kritike zvuče pre kao optužbe na račun bivšeg predsednika, čije je ponašanje opisao kao „sramotno zanemarivanje dužnosti“.

Upravo ovakve opaske od strane čoveka koji će se, kako se očekuje, u narednom periodu praktično nalaziti na čelu Republikanske partije, najavljuju neizbežno turbulentan period njenog redefinisanja. Kako prenosi Politico, strategija fokusiranja na trenutne poteze demokrata može pomoći da se unutrašnje razmirice republikanaca trenutno ostave po strani i među njima kao opozicijom uspustavi određen stepen jedinstva. Zato kao svoj primarni cilj Mič Mekonel ističe zadobijanje većine u Senatu, i to tako što će nastojati da podrži kandidate sa najviše šanse za pobedu na izborima. „Neki od njih će možda biti ljudi koje bivši predsednik podržava. Neki možda neće biti. Jedina stvar koja me zanima jeste njihova šansa da budu izabrani“ poručio je. U skladu sa time, upitan da li će stajati u opoziciji ukoliko Donald Tramp odluči da se kandiduje za još jedan mandat u Beloj kući, Mekonel je izjavio da je „Fokusiran na 2022.“.

Ipak, teško da se može skrajnuti činjenica da postoji značajan broj republikanaca lojalnih Trampu, koji su, kako ističe član Predstavničkog doma, republikanac Endi Bigs (Andy Biggs) frustrirani komentarima Miča Mekonela. Bigs smatra da se Trampov uticaj u Republikanskoj partiji ne umanjuje. „Činjenica da (Tramp) više nije u Beloj kući ne znači da se on ne nalazi na čelu pokreta koji je započeo pre pet godina“, poručio je.

Dodatno, od nekih republikanskih članova Predstavničkog doma može se čuti i stav da je „rame uz rame“ sa Mekonelom i lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti (Kevin McCarthy). Iako manjina u Predstavničkom domu ima slabiji uticaj, Mekarti „predvodi mnogo više nas“ u odnosu na Mekonela, istakao je član Predstavničkog doma Džim Benks (Jim Banks). Imajući to u vidu, ne čudi što Benks smatra da u ovom trenutku Republikanska partija ima nekoliko lidera. „Vakuum popunjava nekoliko glasova“, smatra on.

Istina je da nijedan od pomenutih faktora ne bi trebalo olako odbacivati. Nakon što je oslobođen optužbi, još uvek je teško poverovati da će se Donald Tramp olako odreći mogućnosti da se još jednom kandiduje za predsednika, posebno kada se u obzir uzme i izvesna podrška koju među biračima nesumnjivo uživa. Sa druge strane, ne sme se zanemariti ni tradicionalna struja koja Trampov uticaj smatra štetnim i nastojaće da ga u budućnosti umanji, težeći da Partiju pozicionira ponovo bliže centru. Mič Mekonel, koji će predvoditi republikance u Senatu narednih šest godina, posebno ukoliko mu pođe za rukom da od 2022. godine zaista postane i lider većine, biće nesumnjivo jedna od najuticajnijih ličnosti tokom promena koji očekuju Republikansku partiju.


Ivana Milićević