Nakon jednostranog prekida pregovora o novom paketu ekonomske pomoći, od strane Donalda Trampa, predsedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, koja je i vodila razgovore sa Trampom je na današnjoj konferenciji za štampu istakla da će demokratama u telu kojim predsedava predložiti usvajanje zakona o osnivanju komisije zadužene za procenu mentalne i fizičke sposobnosti predsednika za obavljanje te funkcije. Zakonom bi se stvorila komisija koja bi Kongresu omogućila intervenciju u skladu sa 25. amandmanom Ustava i uklanjanje predsednika sa dužnosti egzekutive.

Stupanjem zakona na snagu stvara se telo koje bi Kongresu omogućilo efikasno rukovođenje najvišom instancom izvršne vlasti. Iako 25. amandman omogućava Pelosi stavaranje komisije za pregled predsednikovog zdravlja i sposobnosti za obavljanje funkcije, Predstavnički dom ne bi mogao da ukloni Trampa sa funkcije bez prethodne saglasnosti potpredsednika Majka Pensa i članova kabineta.

Dvadeset peti amandman je ratifikovan davne 1967, četiri godine nakon ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, da bi se uspostavio uređen put sukcesije u slučaju da predsednik postane nesposoban da obavlja dužnosti. U amandmanu se navodi da potpredsednik i većina članova kabineta ili nekog drugog tela mogu izjaviti Kongresu da predsednik nije u stanju da izvršava svoja ovlašćenja i dužnosti i u tom slučaju bi potpredsednik odmah preuzeo ovlašćenja vršenja dužnosti predsednika.

Podsetnik, Tramp je prošle nedelje testiran pozitivno na virus korona, nakon čega je odmah otišao na lečenje u vojnu bolnicu. Posle trodnevnog boravka, vratio se u Belu kuću, ali bez maske na opšte negodovanje kako neposredne okoline tako i šire javnosti uz dodatno nepoštovanje mera izolacije koja je neophodna za sve pacijente koji preleže virus. Primio je nekoliko tretmane počevši od antivirusnog leka, kontroverznog eksperimentalnog tretmana antitelima i deksametazona, steroida za koji neki medicinski stručnjaci upozoravaju da može da izazove nesanicu i promene raspoloženja, prenosi Gardijan (The Guardian). Kako ističe u svom obrazloženju za medije, Pelosi je inicijativu o izglasavanju takvog zakona podnela nakon što je izrazila zabrinutost da ponašanje predsednika Trampa „nije u realnom vremenu“, kao verovatna posledica terapije, navodi se u nastavku.

​Naravno, ovakav potez predsedavajuće možemo posmatrati i kao nastavak „rata“ za veličinu ekonomskog paketa koji vodi sa predsednikom Trampom, a koji je svojevoljno prekinuo pregovore o novom paketu ekonomske pomoći, navevši kao razlog da Pelosijeva „nije vodila pregovore u dobroj veri“. Međutim, demokrate su već odavno istakle da neće pristajati na rešenja koja delimično rešavaju problem, već će posezati za sveobuhvatnim rešenjem koje obuhvata dodatna testiranja, traganje za potencijalnim virusnim žarištim i preduzimanje akcija za njihovo suzbijanje. S obzirom da republikanci nisu spremni da paket aranžman bude veći od 1,6 milijardi, dok su demokrate pristale na smanjenje svog zahteva koji je prvobitno iznosio 3 milijarde na 2,2, u tom će nesaglasnost dveju volja najviše pogoditi građane kojima su ova sredstva preko potrebna. Svakako, Pelosi i demokrate su pokazale spremnost na kompromis, za razliku od tvrdog Trampovog pristupa, što može biti vrlo koristan diplomatski potez pred izbore, jer se kod javnog mnjenja već mogu formirati naznake o tolerantnom pristupu kojim će se demokrate voditi ukoliko njihov kandidat bude izabran.


Lazar Subotić