Dve nedelje nakon kokusa u Ajovi, Demokrate su pred još jednim glasanjem u kokusu u Nevadi. Večerašnji kokus (22. februara), koji se održava nakon veoma oštre debate u Las Vegasu, može nam dati preliminarne odgovore na više pitanja u trci za demokratsku nominaciju.

Da li je Voren ponovo u igri?

Senatorka Elizabet Voren je imala vrlo zapažen nastup na debati u Las Vegasu i prema analizama je apsolutni pobednik ove debate. Nakon Ajove i Nju Hempšira, u Nevadu ulazi sa 8 izborenih delegata do sada. Biće interesantno pratiti koliki je uticaj imao njen zapaženi nastup u debati i kako će joj to doneti značajniji broj glasova glasove u kokusu u Nevadi.

Sanders – apsolutni pobednik?

Sanders je apsolutni favorit kokusa u Nevadi, što potvrđuju i istraživanja koja mu predviđaju između 30 i 32% glasova. Sa do sada osvojenih 21 delegata, Sanders je na drugom mestu po broju osvojenih delegata, posle Butidžidža sa 23 delegata. Glavno pitanje za Sandersa u Nevadi je da li će se rezultati istraživanja obistiniti i on postati apsolutni pobednik u Nevadi, ili ćemo u izbore u Južnoj Karolini i Super utorak ući u malo neizvesnijoj atmosferi. Pored toga, Nevada je i prilika da se pokaže ko je Sandersov najjači protivnik.

Bajden – pretposlednja šansa?

Džozef Bajder u kokus u Nevadi ulazi kao kandidat čiji su rezultati do sada izazvali najveće iznenađenje – i to negativno. Nakon Ajove, gde je osvojio 15,8% i Nju Hempšira sa 8.4%, u kokus u Nevadi ulazi bez ijednog osvojenog delegata. Prva prilika da se ovakav rezultat promeni jeste kokus u Nevadi, gde mu istraživanja javnog mnjenja predviđaju 16,7% glasova. Kokus u Nevadi je važan trenutak i eventualan dobar rezultat bi bio važan impuls za Bajdenov nastavak trke. Ipak, Nevada nije Bajdenova poslednja šansa, već ipak pretposlednja. Za Bajdena je u ovom trenutku izuzetno značajna Južna Karolina, gde mu istraživanja predviđaju 24,5% glasova i za sada je tu prvi. Južna Karolina, država sa značajnom afroameričkom populacijom, bila je značajan izvor podrške i Baraku Obami, čiji je potpredsednik bio upravo Bajden.

Da li će kokus funkcionisati?

Jedno od najznačajnih pitanja jeste da li će i kako kokus funkcionisati. Opšta pravila za organizaciju kokusa i preliminarnih izbora ne postoje, što ostavlja slobodu svakoj državi za samostalnu organizaciju, ali može da izazove i poteškoće i zabune. Pionirska primena nove tehnologije u kokusu u Ajovi izazvala je zabunu u prebrojavanju glasova i odužila čitav proces. Zbog toga se svi pitaju kako će izgledati brojanje glasova u Nevadi. Posebnu strepnju izaziva činjenica da je četiri dana prevremenog glasanja omogućilo da već 75 000 demokrata glasa. Prevremeno glasanje može da bude značajno i za kandidate, s obzirom da njihovi nastupi na debati nisu imali uticaj na ove birače. Ostaje da vidimo kako će preveremeni glasovi biti sabrani sa redovnim glasova iz kokusa i da li će to dovesti do poteškoća.

Nakon Nevade, u subotu 29. februara očekuju nas unutarstranački izbori u Južnoj Karolini, a 3. marta sledi i jedan od najznačajnih dana u nadmetanju za partijsku nominaciju – Super utorak.