Trka za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima 2020. godine ne jenjava. Šta više, dodatno je „raspaljena“ žustrom debatom održanom pre dve noći u Las Vegasu. Demokratski kandidati su iskoristili debatu kako bi poslali poruke svojim glasačima, ali i svojim protivkandidatima. U njoj su učestvovali Bernis Sanders, Džozef Bajden, Elizabet Voren, Pit Budidžidž, Ejmi Klobučar, ali i, po prvi put, Majkl Blumberg.

Pitanja koja su izazvala najviše pažnje bila su rodna ravnopravnost, ekologija, poreska politika, prava manjina, kao i pitanje zdravstvene zaštite. Iako gotovo svi analitičari smatraju da je nesumnjivi pobednik debate bila energična senatorka iz Masačusetsa, Elizabet Voren, Majkl Blumberg tvrdi da je to niko drugi do Donald Tramp. Ko god bio pobednik, čini se da su postojeće linije podela među demokratama posle debate dodatno produbljene.

Debata bila je dobar uvod za kokus u Nevadi. Nakon kokusa u Ajovi i izbora Nju Hempširu, demokrate po treći put izlaze na birališta. Ono što će svakako biti drugačije na glasanju u Nevadi jeste nova aplikacija, koja će se koristiti za unošenje i prebrojavanje glasove birača. U pitanju je aplikacija Google forms u koju će volonteri unositi rezultate putem tablet računara. Iako postoji bojazan da bi se mogao ponoviti debakl iz Ajove, partijsko rukovodstvo u Nevadi tvrdi da se tako nešto ne može dogoditi, kao i da imaju „Plan B“.

Ukoliko verujemo najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, pobeda Bernija Sandersa je izvesna i senator iz Vermonta može da očekuje na podršku oko 30% birača. S obzirom da je izborni prag u Nevadi 15%, na delegate bi mogli da računaju još samo Butidžidž (17%) i Bajden (16%). Istina, istraživanja ponekad znaju i da prevare. Pokazalo se to na predsedničkim izborima 2016. godine kada su sva od reda upućivala na pobedu Hilari Klinton. Međutim, teško da će ovog puta biti većih odstupanja. Sanders je, bez sumnje, u strašnom naletu i na putu je da odnese ubedljivu pobedu u državi u kojoj je doživeo poraz od Klintonove 2016. godine.


Minja Rogan