Na preliminarnim izborima održanim u Nju Hempširu 11. februara, senatorka iz Minesote i kandidatkinja za nominaciju Demokrata, Ejmi Klobučar, zauzela je treće mesto, osvojivši pritom blizu 20% glasova. Ovaj iznenađujući rezultat otvorio je niz pitanja o tome u kom će se smeru njena kampanja dalje razvijati. Da li je, i u kojoj meri, uzlet senatorke iz Minesote merodavan pokazatelj njenog stvarnog potencijala i sposobnosti? Hoće li njeni budući nastupi, finansijska sredstva i umerena politika koju zagovara biti dovoljni da povećaju sadašnju podršku, koja po nacionalnoj anketi iznosi svega 5%?

Nedavno održani preliminarni izbori u Nju Hempširu doneli su veliko iznenađenje u redove Demokrata. Senatorka iz Minesote, Ejmi Klobučar, završila je na trećem mestu, odmah iza Bernija Sandersa i Pita Butidžidža. Kandidatkinja kojoj su pouzdane ankete, poput one na portalu FiveThirtyEight, predviđale maksimalno 9% podrške, tu podršku je više nego udvostručila. Osvojivši 19,8% glasova i 6 delegata, Klobučar se približila prvoplasiranom, Berniju Sandersu, na samo 6% razlike. Štaviše, iza sebe je ostavila i Elizabet Voren, ali još značajnije, Džoa Bajdena, koji se na samom početku trke za predsedničkog kandidata Demokrata nije naročito dobro pokazao.

Preliminarnim izborima prethodila je debata kandidata za nominaciju Demokratske stranke na kojoj je Klobučar ostavila snažan utisak. O tome govori i činjenica da je za naredna 24 časa njen štab prihodovao čitava 2 miliona dolara od donacija. Kada tome dodamo konsekventni uspeh u Nju Hempširu, i još 2,5 miliona dolara donacija koje su nakon toga usledile, nije iznenađujuć nagli porast podrške koju Ejmi Klobučar uživa u sledećoj državi u kojoj se kokus održava, Nevadi. Komparativno posmatrano, uvidom u ankete koje daje portal RealClearPolitics, podrška ovoj kandidatkinji skočila je za dva dana (između 12. i 14. februara) sa 3% na 7% što je najveći pojedinačni rast u posmatranom periodu. Sedam procenata je i dalje malo, ali ukoliko se ovaj trend nastavi, uz organizovanu kampanju, imajući u vidu i da je do kokusa u Nevadi ostalo dovoljno vremena, ne treba isključiti mogućnost daljeg poboljšanja izbornog skora.

Ipak, navedeni podaci ne govore ništa o jednoj važnoj činjenici. Ejmi Klobučar prevashodno uživa podršku među stanovnicima bele puti. Dosadašnja kampanja ukazala nam je da glavninu biračkog tela ove senatorke predstavlja visokoobrazovano, politički umereno nastrojeno, belačko stanovništvo, uz naročit akcenat na visokoobrazovane žene. To implicira da će za Klobučar biti znatno teže da pridobije veću podršku u rasno mešovitim državama, poput pomenute Nevade, ili Južne Karoline – narednim državama u kojima se biraju delegati. Upitno je kolike su mogućnosti senatorke Klobučar da u narednom periodu izgradi infrastrukturu u tim područjima, u kojima, uzgred, ranije nije imala sopstvena predstavništva. Rezultat iz Nju Hempšira svakako će je primorati da uloži više finansijskih sredstava u kampanju u dve pomenute države, kako iskra zapaljena 11. februara ne bi zgasnula, naročito uzimajući u obzir prethodno navedeno. Evidentno je da je taj zadatak shvatila ozbiljno, što se već vidi po početnom uspehu nastupa u Nevadi.

Protekla nedelja za Ejmi Klobučar pokazatelj je još jedne stvari – njenog potencijala da privuče neopredeljene birače. Sama senatorka naglašava da je prednost njene politike u tome da se može približiti stavovima birača širom političkog spektra, što sebi pripisuje kao jedno od najubojitijih oružja u eventualnoj borbi protiv Trampa na predsedničkim izborima u novembru. U toj ravni, njenu poziciju valja komparirati sa pozicijom drugog umerenog kandidata, Pita Butidžidža. Zanimljivo je pratiti kako će se borba za srednjeg birača odvijati između njih dvoje, imajući u vidu da je ta borba već počela, a da bi nakon rezultata u Nju Hempširu mogla da dobije novu dimenziju. Štaviše, Klobučar i Butidžidža povezuje još nešto – slaba popularnost među nebelačkim stanovništvom – što nam otvara dodatni prostor da posmatramo njihov odnos.

Polet Ejmi Klobučar nesumnjivo će navesti njene oponente u trci za kandidaturu da malo dublje istraže njenu biografiju. Prema navodima analitičara u časopisu Politico, u fokus bi mogla da dođe pravosudna funkcija koju je ona obavljala ranije. Značajan argument koji će verovatno biti upotrebljen odnosi se na činjenicu da, za osam godina obavljanja funkcije okružnog tužioca, Klobučar nije uspešno sprovela nijedno krivično gonjenje vezano za ubistva počinjena od strane policajaca na dužnosti (treba imati u vidu značaj datog pitanja naročito za crnačku populaciju). Dodajmo tome već pomenuto pitanje pripremljenosti za predsedničku dužnost, koje joj neki od protivnika spočitavaju, kao i ogromna finansijska sredstva neophodna za opsežnu kampanju u 14 država pred Super utorak. Uticaj javnog nastupa na proširenje finansijskih kapaciteta kandidata je izuzetno veliki. Upravo zbog tog faktora, Ejmi Klobučar može lako iskliznuti iz koloseka, ako njeni napori u Nevadi i Južnoj Karolini ne naiđu na dovoljan odjek birača.

No, kako to biva u dinamičnim kampanjama, obrti su mogući. Nije li posledica takvog obrta i sama ova analiza? Iako Ejmi Klobučar za sada ne uživa prevelike izglede za trijumf na nacionalnoj konvenciji u junu, i dalje ne možemo reći da je u toj trci ostala bez aduta.


O autoru:

Nikola Lukić

Nikola Lukić je rođen 19.3.1999. u Aranđelovcu. Student je II godine Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer Međunarodne studije. Oblasti interesovanja su mu: uporedni politički sistemi zapadnih demokratija, politički sistemi zemalja u razvoju, spoljna politika velikih sila, međunarodna politička ekonomija, globalizacija, uzajamna sprega politike i muzike. Polaznik je više seminara u oblasti medija i medijskih sloboda, kao i „Letnje škole američkih studija“ u organizaciji Centra za studije SAD na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.