Trku na unutarstranačkim izborima unutar Demokratske stranke danas je okončao Tom Stajer, rešivši da odustane od svoje predsedničke nominacije.

„Iskreno ne vidim put na kom bih ja mogao da pobedim na mestu za predsednika“, izjavio je Stajer kako prenosi The Washinghon Post.

Ovaj kandidat, iako od samog starta nije važio za favorita na demokratskim unutarstranačkim izborima, dosta je i vremena i novca uložio u čitav proces moguće nominacije. Naime, Tom Stajer je u svom dosadašnjem takmičenju potrošio više od 260 miliona dolara svog ličnog novca. skoro čitavo njegovo bogatstvo koje se procenjuje na oko 1,6 milijardi dolara dolazi od njegog fonda Farallon Capital koji je on prodao 2012. godine.

Takođe, veoma loši i razočaravajući rezultati prošle sednice u Nevadi gde je bio peti i juče u Južnoj Karolini doprineli su njegovoj odluci o povlačenju iz unutarstranačkog nadmetanja. Kada je u pitanju bila njegova politička agenda i njegove politike koje bi sprovodio kao predsednik glavne ciljeve imao je u domenima ekologije, pristupačnijeg zdravstva i socijalne pravde.

Tom Stajer je na početku trke, prošlog januara, objavio zvaničnu informaciju kako sigurno neće ulaziti u trku za demokratskog kandidata na predstojećim izborima. Tu odluku je promenio u junu prošle godine kada je objavio svoj konačan ulazak u trku i početak svoje kampanje za demokratskog kandidata.

Ovaj rođeni Njujorkčanin nikada nije imao neku javnu funkciju poput većine kandidata koji se takmiče za nominaciju, ali je celog života razvijao svoj privatni biznis i ima dosta iskustva.

Takođe, bivši kandidat učestvovao je i u procesu impičmenta koji je bio nedavno pokrenut protiv aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Tom Stajer je potrošio milione dolara podstičući impičment predsednika Trampa puštajući razne televizijske oglase protiv predsednika. Naravno, aktuelni predsednik Donald Tramp nije mu ostao dužan pa je u svom maniru, na svom Tviter nalogu ovog kandidata nazvao “ čudom“.

Zvanično je njegova kampanja počela u junu prošle godine, a kroz čitavu kampanju isticao je da „trenutno niko iz Vašingtona i Bele kuće ne radi i ne ulaže napore u ljude, te da se zbog toga kandidujem na predsedničkim izborima“.

Kako se broj kandidata unutar Demokratekse partije smanjuje, postaje sve izvesnije ko bi mogao da 3. novembra 2020. godine izađe na megdan aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu. Do tada nas očekuju još mnogi unutarstranački izbori, a već u utorak održava se dobro poznati „Super utorak“ kada će biti izabrano čak 40% od ukupnog broja delegata na završnoj konvenciji demokrata.


Minja Rogan