Nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, sukoba između policije i demonstranata širom Sjedinjenih Država i optužbi na predsednikov račun da ne radi ništa da smiri situaciju (šta više, smatraju da je potpiruje najavama vojske na ulicama), napokon se pojavilo nešto što bi moglo pomoći Donaldu Trampu da okrene pažnju javnosti i na drugu stranu. U pitanju je aktuelni kongresmen i demokrata Eliot Engl.

Eliot Ejndžel (Eliot Engel), kandidat demokrata na prajmarisima u 16. kongresnom distriktu u saveznoj državi Njujork i sadašnji vršilac te funkcije je bio pozvan od strane predsednika opštine Bronks, Rubena Dijaza Mlađeg, da kao uticajan kongresmen i važan član Komiteta za spoljne poslove održi govor pred okupljenima u Bronksu koji su protestvovali zbog ubistva Flojda i rasne diskriminacije, na šta je on i pristao.

Sve ovo je moglo da se završi kako je i bilo očekivano da mikrofoni nisu bili uključeni i da nisu snimili razgovor ove dvojice. Naime, kongresmen je, nesvestan da mikrofoni rade dobacio Dijazu da ovo radi samo zbog osiguravanja demokratske nominacije na izborima za Kongres. Naime, pramarisi koji brinu Ejndžela se održavaju 23. juna i po prvi put nakon dugog perioda, pojavio se protivkandidat koji bi mogao da ga pobedi. Reč je o Džamalu Boumanu (Jamaal Bowman). Ono što bi još više trebalo da zabrine kongresmena, osim toga što bi mogao da izgubi mesto u Kongresu prvi put posle 1989. godine, jeste šira slika. Ovakvi gafovi i ekcesi su upravo ono što je neophodno republikancima i Donaldu Trampu da se konsoliduju i diskredituju demokrate.

Republikanci mogu iskoristiti ovakve momente da anti-Trampove glasače pretvore u neglasače. Ako ubede neodlučne glasače koji bi glasali protiv Trampa da je Ejndžel protopit demokrata i da za takve ne glasaju, bili bi korak bliže pobedi. Stvaranje atmosfere da ni jedni ni drugi ne valjaju bi mogla da bude veliki plus republikancima, jer bi u redovnim okolnostima mnogo više ljudi moglo da glasa iz revolta protiv Trampa nego protiv Džozefa Bajdena.

Demokrate ne mogu nikako biti zadovoljne ovakvim iskakanjima u momentu kada njihovo glasačko telo i ciljna grupa vrše pritisak na predsednika i teraju ga na ishitrene poteze koji mu nikako ne idu u korist. Prema navodima portala RealClearPolitics, Bajden vodi u ogromnoj većini anketa koje oni prenose sa razlikama od 3% do 11% u njegovu korist. Iako one mogu da zavaraju kao 2016. godine, ipak ih ne treba zanemariti. Pandemija i protesti širom SAD su stvorili tabor glasača koji nisu ljubitelji demokrata, ali još manje vole republikanskog kandidata i upravo bi oni mogli da prevagnu. Ostaje da vidimo koliko će takozvani Hemingvej od 140 karaktera i njegova stranka uspeti da materijalizuju propuste i nedisciplinu demokrata kao što je Eliot Ejndžel da umanje štetu koju je izazvalo loše rukovođenje kriznim situacijama. Iako se predsednik još nije oglasio povodom ovog slučaja, nema sumnje da će odgovor biti kreativan i sa željom da se pre svega diskredituje Bajden, a ne neoprezni kongresmen.


Aleksandar Bogićević