Demokratski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima Džozef Bajden potvrdio je da je negativan na virus korona, kao i njegova supruga Džil Bajden, nakon što je u javnost izašla vest o zaraženosti sadašnjeg predsednika Donalda Trampa i prve dame Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, negativna na korona virus je i potencijalna potpredsednica Amerike, Kamala Haris.

Tramp je često kritikovao Bajdena zbog načina na koji se odnosi prema pandemiji tvrdeći da preteruje sa poštovanjem predloženih mera, što se moglo čuti i tokom prve predsedničke debate održane u utorak. Bajden je u tvitu u kom se oglasio povodom negativnog rezultata poželeo brz oporavak predsedniku Trampu i njegovoj porodici.

Planirano je da se sledeće nedelje na Univerzitetu u Juti održi debata između Majka Pensa i Kamale Haris, uz dodatno poštovanje socijalne distance i ostalih predloženih mera kako bi se sprečilo ugrožavanje zdravlja prisutnih. Zahtev Bajdenovog tima o većoj međusobnoj udaljenosti između govornika je prihvaćen, dok je drugi zahtev o tome da govornici sede – odbijen. Od svih prisutnih biće zahtevan negativan, kao i nošenje maski.

Kandidat demokrata nastaviće sa svojom kampanjom sve dok u njegovom okruženju nema zaraženih i dok se poštuju mere. On će u subotu posetiti Minesotu, gde će održati predizborni skup, a takođe, planirano je da i senator Berni Sanders održi skup u Nju Hempširu, kako bi se učvrstili glasovi progresivnog krila demokrata. Sanders je izrazio zabrinutost zbog nedovoljnog obraćanja ovom delu demokrata i upozorio Bajdena na zanemarenost tema poput prava radnika, zdravstvenog osiguranja i plata. Menadžerka Bajdenove kampanje istakla je kako će se sa kampanjom nastaviti ali će se dodatno proveravati zdravlje kako bi se osigurala bezbednost celog tima.

Obraćajući se prisutnima na skupu u Mičigenu, Džozef Bajden je podsetio na važnost nošenja maski kako bi se zaštitili životi Amerikanaca, ističući kako poštovanje mera nije pitanje političke pripadnosti već podsetnik da se virus sa kojim se suočavaju ne shvati olako. Drugi događaj u Mičigenu kom je Bajden trebalo da prisustvuje otkazan je iz predostrožnosti.

Dok Bajden nastavlja sa aktivnim vođenjem kampanje, Donald Tramp će morati da pauzira svoje aktivnosti u narednim danima dok se bude oporavljao od posledica virusa. Lider Severne Koreje, Kim Džong Un poželeo je Trampu i njegovoj porodici brz oporavak.


Miljana Jovanović