Kako se novembarski izbori bliže sve više pitanja se postavlja o načinu na koji će se oni održati. Predsednik Tramp vrlo je jasno dao do znanja da je virus korona ozbiljno veliki problem, pa se  postavlja pitanje – kako će izgledati izlazak na birališta 3. novembra i hoće li ga uopšte biti jer se sve češće pominje elektronsko glasanje tj. glasanje putem mejla.

Predsednik je veliki skeptik kada je u pitanju glasanje putem pošte. On tvrdi da je ovaj način glasanja lako podložan prevarama. Ipak, ove godine zbog preporučenih mera socijalnog distanciranje procenjuje se da će rekordan broj Amerikanaca svoj glas poslati mejlom što je zaista velika promena u glasačkoj proceduri, a i veliki izazov za ceo izborni sistem. Bez ikakve sumnje trenutna pandemija sve više ubrzava trend glasanja putem pošte. Stručnjaci kažu da se, uprkos republikanskim tvrdnjama o mogućoj korupciji, izbori poštom mogu sprovesti na potpuno bezbedan način.

Otprilike prošle nedelje kada je Tramp počeo da razmišlja o pomeranju izbora njegovi pomoćnici i savetnici počeli su da preispituju moguće radnje koje bi mogle dovedu do zloupotrebe glasanja putem pošte. Sve od usmeravanja poštanskih službi da ne isporuče određenje listiće do zaustavljanja da se oni prebroje, prenosi Politico.

Za sad nema dokaza da je ovo što aktuelni predsednik tvrdi tačno. Sa druge strane, stručnjaci, bez obzira što kažu da se izbori mogu sprovesti bezbedno, postavljaju pitanje kako će poštanska služba SAD da podnese nalet toliko glasačkih listića odjednom i da li bi u tom naletu listića došlo do slučajnih grešaka?

Takođe, nije poznato koliko bi vremena trebalo da se pristigli listići prebroje, stučnjaci kažu da bi ova vrsta glasanja usporila taj proces pa da bi se na rezultate moglo čekati danima, čak možda i nedeljama. S obzirom na veliku zabrinutost kako će SAD da sprovedu izbore na daljinu i kod demokrata, koji traže alternativu klasičnom načinu glasanja, jasno je da ovo pitanje predstavlja još jedan izvor nesuglasica između dve najveće partije. Zbog toga demokrate traže da se izdvoji 25 milijardi američkih dolara u sledećem zakonu o oporavku zemlje od virusa korona kako bi ova situacija mogla da se reši što pre. Ipak, Tramp je siguran da je glasanje putem pošte recept za prevaru i u potpunosti ga odbija.

„Glasanje mejlom je veoma opasno za našu zemlju zbog varalica. U mnogim slučajevima dolazi do prevare“, rekao je Tramp u utorak, prenosi NYT.

Iako su prevare na izborima u SAD retka pojava, postoji nekoliko slučajeva koji idu Trampu u prilog i pozivaju na oprez, a to su izbori u Severnoj Karolini i Njujorku. U Severnoj Karolini otkrivene su prevare koje bi mogle da naruše tačnost izbora dok su u Njujorku rezultati izbora kasnili. Suprotan primer ovome dolazi iz Jute, države na zapadu SAD koja je „crvena“ i koja u potpunosti glasa poštom. Ova država prijavljuje minimalan broj problema kada je ovaj način glasanja u pitanju. Takođe, Kolorado, država sa oko 3,5 miliona registrovanih glasača, bez problema sprovodi glasanje mejlom još od 2014. godine.

Demokrate su odavno favorizovale glasanje putem pošte, dok su republikanci bili skeptici i govorili kako je neophodno obaviti registraciju i identifikaciju birača kako bi prostor za manipulaciju bio sve manji a izbori bili što sigurniji. Ipak, neke demokrate dele republikansku zabrinutost zbog manje sigurnosti prilikom glasanja.

Ono što dodatno ovu priču čini zanimljivom je činjenica da su upravo Tramp, potpredsednik Pens i još nekoliko ljudi iz predsednikove administracije glasali upravo tako – putem mejla. Predsednik je rekao da je u martu glasao putem pošte u svojoj matičnoj državi Floridi, kao i da je 2018. godine isto to učinio. Pens je, takođe, 2018. godine svoj glas poslao poštom.

Izgleda da pravila nema, ostaje da vidimo kako i na koji način će biti sprovedena novembarska izborna trka. Jedno je sigurno – ako glasanje mejlom postane pravilo ove godine onaj ko ne bude zadovoljan izbornim rezultatima okriviće, najverovatnije, upravo ovaj sistem glasanja za izborni poraz.


Minja Rogan