Aktuelni predsednik Tramp je u subotu održao govor na balkonu Bele kuće ispred stotina pristalica. Ovo ne bi bilo ni malo čudno da predsednik Tramp nije dobio pre desetak dana pozitivan nalaz na virus korona. Ono što je još zanimljivo u celoj ovoj situaciji je i činjenica da je glavni lekar iz Trampovog zdravstvenog tima objavio da se predsednik Tramp vraća na svoj aktivni, standardni raspored.

Jučerašnji događaj ispred Bele kuće okupio je veliki broj ljudi, koji su stajali jedni do drugih, naravno bez dovoljne socijalne distance. Takođe, ovaj događaj je usledio samo dve nedelje nakon velikog skupa ispred Bele kuće koji je okarakterisan kao „događajem koji je pospešio širenje virusa“ i potencijalno ponovo doveo sve prisutne u opasnost od zaraze.

Lekar Šon Konli rekao je da je predsednik Tramp ispunio američke centre za kontrolu i prevencije bolesti i trenutno se nalazi u stanju u kome može bezbedno da prekine sa izolacijom, prenosi CNN.  Ono što je interesantno u celoj situaciji je to da niko od lekara iz tima koji brinu o zdravstvenom stanju predsednika nije ni jednom pomenuo da li je Tramp imao negativan test na virus korona. Tramp se sigurno u prošlih desetak dana, nakon što je dobio prvi pozitivan nalaz testirao ponovo, ali nema informacije da li je i dalje pozitivan na virus.

Poznato je da kada je u pitanju virus korona obavezna izolacija traje najmanje dve nedelje, nakon čega sledi testiranje što je kriterijum za izlazak iz izolacije. Ipak, predsednik Tramp je i za vreme izolacije bio u kontaktu sa ljudima iz njegovog bliskog okruženja, a juče je i okupio znatan broj pristalica. Sa druge strane, u izveštaju o Trampovom zdravlju lekar Konli se izjasnio i rekao – „veoma sam srećan jer mogu da vas obavestim da predsednik Tramp ispunjava sve kriterijume za bezbedan prekid izolacije i da se iz predsednikovog uzorka vidi da se on više ne smatra rizičnim kada je u pitanju prenos na druge.

Takođe, sekretarica za štampu Bele kuće je prošlog vikenda novinarima rekla – „sigurno vam neću čitati vremenske intervale svaki put kada se predsednik Tramp testira. U ovom trenutku to ne mogu da otkrijem. Lekari žele da to bude privatno“, prenosi AP News.

Epidemiolozi širom SAD složili su se da je prikrivanje ovakvih informacija veoma loše jer sugeriše na to da predsednik može dovesti u opasnost veliki broj ljudi koji su konstantno u njegovom bliskom okruženju. Takođe, takva informacija je važna za praćenje kontakta i bržeg pronalaska osoba koje su potencijalni prenosioci. Svi iz Trampove administracije i osoblje Bele kuće gotovo svakodnevno se testiraju na virus, Tramp se pre nego što je bio pozitivan testirao u proseku na svaka dva-tri dana.

Veliki novembarski izbori su za samo tri nedelje, nakon potpredsedničke debate, sledeća predsednička debata je, bar za sad, otkazana. Činjenica je da prisustvujemo predsedničkom nadmetanju u vrlo neuobičajenim i čudnim okolnostima. Kako će birači reagovati na ovakvu predsedničku trku ostaje da vidimo 3. novembra.


Minja Rogan