Predsednik Donald Tramp (Donald Trump) održao je konferenciju za štampu čija je tema bila širenje korona virusa. Nakon otkrivanja da je virus zahvatio i pojedine zemlje Evrope poput Francuske, Nemačke i Italije, Tramp je otvorio pitanje zaštite američkih državljana od opakog virusa. Trenutno je virusom u Sjedinjenim Državama zaraženo 60 ljudi, a najveći broj njih (42) zadobilo je virus na kruzeru Diamond Princess koji je jedno vreme služio karantin i bio je usidren na obalama Japana.

Pre mesec dana, Tramp je oformio radnu grupu za korona virus o čijem radu je na tviteru obavestio javnost. Američki predsednik je naveo da je stanje redovno i da su stvari pod kontrolom. Vrlo brzo virus je prerastao u političko pitanje gde se korona poredi sa ebolom, sve u cilju potencijalnog diskreditovanja rešenja koje Tramp predlaže.

Aktuelni predsednik iskoristio je priliku da medije, poput Si-En-Ena (CNN), optuži za širenje panike među građanima, kao i za neodgovorno ponašanje tokom prethodnih dana. Tramp je napravio ozbiljan lapsus pričajući da su SAD vrlo blizu da naprave vakcinu protiv virusa, ali je ubrzo stigao demanti u kojem stoji da je predsednik govorio o eboli. Tokom konferencije naveo je da će potpredsednik Pens biti  na čelu tima za borbu protiv virusa.

Kako prenosi Politico, cene akcija na berzi na tržištu od ponedeljka su u opadanju, što za Trampa, koji ekonomiju koristi kao najozbiljniji adut svoje kampanje, predstavlja ogroman problem. Savetnici najvišeg američkog zvaničnika smatraju da virus može prilično da utiče na Trampov rejting. Za sada je situacija u SAD pod kontrolom.


Danilo Savić