U jeku epidemije i izborne euforije u SAD, ministarstvo pravde uputilo je molbu Vrhovnom sudu u cilju ukidanju Akta o pristupnoj nezi (Affordable care act), tzv. Obamaker (Obamacare). Akt koji je omogućio milionima američkih građana zdravstveno osiguranje biće ponovo predmet rasprave.

Još od preuzimanja predsedničke funkcije, Donald Tramp (Donald Trump) se protivio Obamakeru. Jedno od predizbornih obećanja bilo je ukidanje ovog akta, za koji smatra da je doveo do povećanja cena zdravstvenih usluga. Takođe, Federalni sud u Teksasu je krajem 2018. godine presudio da su ključne odredbe ovog akta neustavne, čime je proces njegovog ukidanja započet.

Razlog zašto je Obamaker doneo veliku popularnost njegovom idejnom tvorcu, jeste što akt između ostalog daje mladima mogućnost da do 26 godina koriste zdravstvene polise svojih roditelja, te zabranjuje osiguravajućim kućama da uskraćuju pokriće onima koji kupuju sopstvene polise. Povrh svega, omogućava ženama pravo na besplatan porođaj, besplatne godišnje mamografske i testove na holesterol. Stoga je jasno da će eventualno ukidanje ovog akta pogoditi veliki broj američkih građana.

Džo Bajden (Joe Biden) je istakao da bi ukidanjem ovog akta više od 23 miliona građana preko noći izgubilo zdravstveno osiguranje, prenosi CNN. Treba istaći, da je Bajden u vreme donošenja ovog akta bio Obamin potpredsednik i direktno učestvovao u njegovoj izradi i implementaciji, tako da pored političkih, postoje i lični razlozi da stane u odbranu ovog akta.

Javni tužilac savezne države Kalifornija, Ksavijer Besera (Xavier Becerra) je takođe stao u odbranu Obamakera, istakavši da je ovaj akt omogućio milionima američkih građana zdravstveno osiguranje, posebno Afroamerikancima i Latinoamerikancima, kao i amerikancima azijskog porekla.

Takođe, podatak da se od početka godine, oko 11,4 miliona građana prijavilo za Obamaker, dok je skoro 12,7 miliona odraslih građana sa malim primanjima pokriveno zdravstvenom pomoću kroz širenje Medikeid programa (Medicaid), dovoljno govori o poverenju građana u ovaj zdravstveni program, pogotovu u kontekstu epidemije virusa korona.

Odluka Vrhovnog suda da ukine akt bi zasigurno razbesnela veliki broj građana SAD. Republikancima, a ni Trampu ne bi u susret predstojećih izbora išlo u korist da dalje iniciraju ukidanje Obamakera. Međutim, kako se situacija sa protestima izazvanim ubistvom afroamerikanca, Džordža Flojda (George Floyd) ne smiruje, ne treba izbaciti iz opticaja mogućnost da je republikanska administracija ovo iskoristila kao medijski spin, kojim želi da pažnju javnosti usmeri na drugu temu, kako bi „dobila na vremenu“. Takođe, dobar deo „baze“ republikanskih Trampovih birača bi ovakav potez zdušno podržao.


Lazar Subotić