Bivši potpredsednik i pripadnik umerene frakcije Demokratske partije, Džozef Bajden, ostvario je pobede u sve tri države (Florida, Ilinois i Arizona) u kojima su juče održani unutarstranački izbori, i time napravio verovatno i odlučujući korak ka osvajanju nominacije demokrata za izlazak na megdan Donaldu Trampu u novembru ove godine.

Prema podacima lista New York Times (a u skladu sa 99% prebrojanih glasova) , Bajden je ostvario ubedljivu pobedu na izborima na Floridi većinom od 61.9% (1 068 190) glasova, što je skoro tri puta više glasova u odnosu na Bernija Sandersa koji je osvojio 22.8% (394 199) istih. Inače, Florida koja nosi 219 glasova delegata, omogućiće Bajdenu da svoju prednost za više od 150 delegata u odnosu na Sandersa, samo dodatno uveća.

Skoro 1/3 od ukupnog broja ostvarenih glasova Bajden je prikupio u 4 okruga (County) sa najvećim brojem glasača ove savezne države i to: okruga Brauard (Broward), Majami Dejd (Miami-Dade), Palm Bič (Palm Beach) i Hilsboro (Hillsborough) koji, svi zajedno, broje oko 489 000 od čega je Bajden pridobio podršku skoro 385 000 glasača u odnosu na Sandersa. Bajden je imao nekoliko demografskih prednosti na Floridi. Prvo, Bajden generalno uživa podršku starijih glasača, kojih na Floridi ima u značajnom broju. Drugo, Bajdenu je tradicionalno naklonjena afroamerička populacija, što je svakako pomoglo njegovom rezultatu. Treće, latinoamerička populacija na Floridi je dominatno kubanskog porekla i, za razliku od latinoameričkih grupa u ostatku SAD, nije sklona Sandersu, zbog toga što smatraju da nema dovoljno čvrst stav prema Kastru, kao i zbog njegove sklonosti socijalizmu, koji je za ovu grupu bauk.

Kada je u pitanju Ilinois, država u kojoj se borba vodi za 155 delegata i samim tim predstavlja najveću nagradu posle Floride, analitičari i ankete u ovoj saveznoj državi prednost su dosledno davale Džozefu Bajdenu, ali je takođe predviđano i da će Berni Sanders uspeti da pređe prag od 15%. I iako su se stvari odvijale onako kako su mnogi očekivali, usled korona virusa izlaznost je posebno propatila u Ilinoisu, gde je za demokratske kandidate glasalo pola miliona ljudi manje u odnosu na izbore 2016. godine. Sa 910 000 glasova, što je 60% od ukupnog udela glasalih,  Bajden odnosi još jednu u nizu pobeda na preliminarnim izborima. Za njim dosta kaska Sanders, sa gotovo upola manje glasova, nešto preko 550 000 hiljada tj 36%, što je vrlo poražavajuća brojka s obzirom na to da je 2016. na preliminarnim izborima u ovoj saveznoj državi kao drugi na listi osvojio gotovo milion glasova.

Bajden je odneo pobedu i u saveznoj državi Arizoni. Na osnovu 88% obrađenih glasova, Bajdenov udeo u ukupnom broju glasova trenutno iznosi 43,6%, dok njegov progresivni rival, Berni Sanders, ima 31,6%. Ova zapadna savezna država nosi ukupno 67 delegata. Uoči samih izbora, nekoliko anketa je projektovalo Bajdena kao favorita za osvajanje većine. Prema jednoj anketi, Bajden je vodio u odnosu na Sandersa sa 20% većom podrškom među anketiranim biračima. Druga anketa je pokazivala da bivši potpredsednik uživa nešto manju prednost na osnovu 18% veće podrške među biračima koji su učestvovali u anketiranju.

Savezna država Arizona pripada zapadnom delu Amerike u kojem se Sanders u dosadašnjoj fazi trke za predsedničku nominaciju Demokratske partije pokazao generalno uspešnijim od njegovog umerenog protivkandidata. Senator iz Vermonta je trijumfovao u četiri od šest zapadnih saveznih država u kojima su do sada bili održani unutarstranački izbori (Kalifornija, Nevada, Juta, Kolorado). Osim toga, savezna država Arizona ima značajnu latinoameričku populaciju, koja je generalno naklonjena Sandersu. Znatna podrška među ovim biračkim telom je bila jedan od ključnih faktora koji su doprineli njegovoj pobedi u demografski raznolikim saveznim državama kao što su Kalifornija i Nevada. Uprkos svemu ovome, on nije bio uspešan u zapadnoj saveznoj državi Arizoni, što upućuje na to da su demokratski birači uvideli da Sanders nema nikakve šanse da osvoji predsedničku nominaciju u svetlu sve veće izborne prednosti njegovog umerenog protivkandidata.

Ovo je bio treći utorak za redom koji je doneo veliki trijumf za Džozefa Bajdena. Jučerašnja pobeda možda je i presudna u konačnoj trci za nominaciju. Iako izbori u državi Ohajo nisu održani zbog virusa korona i prateće krize, Bajden je trijumfom u tri važne države napravio ogroman korak ka konačnom osvajanju nominacije.


Jovana Rmuš
Jovan Rađevič
Bojan Latinović