Predsednik Donald Tramp zapretio je da će se pozvati na nikad pre upotrebljene nadležnosti kako bi progurao nekoliko desetina kandidata za pozicije u izrvršnoj vlasti, dok Kongres ostaje van Vašingtona zbog krize izazvanom pandemijom virusa korona.

Ovaj potez gotovo sigurno bi započeo pravnu bitku između Bele kuće i Kongresa oko ograničenja predsedničke moći. Žalivši se da demorkate u Senatu koriste takozvana „pro forma zasedanja“ kako bi ga sprečili da imenuje kandidate tokom pauze, Tramp je zapretio da će formalno zaobići Kongres i postaviti svoje kandidate bez glasanja.

Donald Tramp je rekao da je pandemija COVID-19 u velikoj meri olakšala Senatu da ne odobri veliki broj njegovih kandidata, otvorivši novi front između administracije i Kongresa zbog „neviđenog“ opstruiranja tokom njegovog mandata od strane demokrata. Zvaničnici Bele kuće rekli su da je predsednik Tramp izuzetno ozbiljan u vezi sa korišćenjem ovog poteza bez presedana, ali su takođe poslali umirujuće poruke rekavši da predsednik ima vremena da donese odluku o tome hoće li nastaviti s tim ili ne.

Senat se u svom regularnom sastavu neće vratiti u Vašington pre 4. maja, iako gornji dom Kongresa u međuvremenu održava pro forma sednice, delimično i kako bi sprečio Trampa da vrši postavljanja tokom pauze. Tramp i njegovi saradnici veruju da lideri u Kongresu zloupotrebljavaju svoja ovlaštenja, dozvoljavajući Kongresu da napusti Vašington, a da se pritom formalno ne raspusti. Ako bi Kongres proglasio pauzu u radu koja bi pritom trajala duže od 10 dana, Tramp bi tada bez dileme mogao da vrši svoja postavljenja. No, i ako predsednik Tramp pokuša zaobiđe Kongres, to bi se dogodilo najmanje 10 dana pre nego što se Senat vrati u redovno stanje, pa izvori iz administracije tumače da bi i ova odluka predsednika bila legalna i u skladu s odlukom Vrhovnog suda iz 2014. o tom pitanju. Prema Ustavu, predsednici imaju pravo da suspenduju Kongres, ali samo u ograničenim i specifičnim okolnostima.

Nijedan predsednik do sada nije upotrebio ovu ingerenciju. Kada bi Tramp to učinio, demokrate i mnogi republikanci bi se žestoko usprotivili. Vođa republikanske većine u Senatu Mičel Mekkonel se več usprotivio ovakvom postupku. Slična situacija se dogodila 2012. godine, za vreme Obamine administracije kada je 40 republikanaca, predvođenih upravo Mekkonelom, izazvalo pokušaj tadašnjeg predsednikada da tokom pauze u radu Kongresa postavi svoje kandidate u Odbor za nacionalne radne odnose (National Labor Relations Board). Vrhovni sud SAD je doneo jednoglasnu odluku u korist republikanaca, rekavši da je predsednik prekoračio svoja ovlašćenja. Međutim, iz administracije se pozivaju upravo na  pomenutu odluku Vrhovnog suda iz 2014. godine kojom je ostavljena otvorena mogućnost da neka vrlo neobična okolnost poput nacionalne katastrofe, koja Senat čini nedostupnim, ali zahteva hitan odgovor – može dopustiti imenovanje na dužnost tokom kraćeg vremena pauze.


Ivan Životić