Predsednik Donald Tramp (Donald Trump) u sredu je uzdrmao kako svoj tim za kampanju, tako i celokupnu američku javnost, objavivši kako će novi menadžer kampanje biti Bil Stepijen (Bill Stepien) umesto dosadašnjeg menadžera Breda Parskejla (Brad Parscale).

Najava promene u vrhu kampanje stigla je nakon poslednjih istraživanja javnog mnjenja koja, sa značajnom marginom, daju prednost pretpostavljenom kandidatu Demokratske partije Džozefu Bajdenu (Joseph Biden). Budućnost Parskejla bila je nedeljama neizvesna, pogotovo nakon debakla u Talsi gde je najavio dolazak 100.000 ljudi, a na kraju je bilo svega 6.000 Trampovih pristalica.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Tramp je interno na sastancima često kritikovao Parskejla, iako dobro obavešteni izvori unutar Trampovog tima podvlače da on sam nije bio svestan da će ga Tramp smeniti. Nakon sastanka Trampa i Stepijena u utorak, vest o otkazivanju saradnje Parskejlu saopštio je Trampov zet i savetnik Džared Kušner (Jared Kushner).

Predsednik Tramp je na svom tviter nalogu zvanično objavio da je Stepijen unapređen u menadžera njegove kampanje. Kada je reč o Parskejlu, Tramp je izjavio da je sa njim ostvario vrhunsku saradnju, te da će on i dalje voditi digitalni deo strategije i biti stariji savetnik u kampanji. Tramp je dodao i da se raduje njihovoj daljoj saradnji, kao i da neće menjati tako lako tim koji je pobedio 2016. godine. Tom prilikom naglasio je da očekuje ponovnu pobedu na izborima, budući da se ekonomija oporavlja, a očekuje se i pojava vakcine protiv virusa korone na tržištu SAD.

Si-En-En (CNN) je kontaktirao Parskejla kako bi dobio komentar na situaciju u kojoj se neočekivano našao, ali odgovor nije stigao do trenutka pisanja ove vesti. Dobro obavešten izvor ove kuće govori da će on u svakom slučaju ostati deo kampanje predsednika Trampa.

Pre nego što je postao deo Trampovog tima 2016. godine, novi menadžer Bil Stepijen bio je nacionalni direktor u predsedničkoj kampanji Džona Mekejna (John McCain) 2008. godine, a takođe je sarađivao i sa Džordžom Bušem (George W. Bush) 2004. godine. On je i bivši glavni pomoćnik guvernera Nju Džersija (New Jersey) Krisa Kristija (Chris Christie).

Smatra se da je ključni čovek koji je doprineo ustoličenju Stepijena pomenuti Trampov zet, Džared Kušner. Kušner smatra da će njegovo razumevanje situacije, osećaj za politiku i vrhunska operacionalizacija omogućiti Trampu da preokrene situaciju u svoju korist i time mu obezbediti drugi mandat.


Danilo Savić