Blumberg dobio podršku troje članova Crnog kokusa u Kongresu

Predsednički kandidat demokrata Majkl Blumberg u sredu je pridobio podršku tri člana Crnog kokusa u Kongresu, što je pozitivan znak za njegovu kampanju. Ova podrška je značajna kako bi smanjile kritike manjinskih zajednica u vezi sa podrškom kontroverznim policijskim pravima da samoinicijativno zaustave i pretresaju bilo koga na ulici. To pitanje je od posebnog značaja za manjinske grupe u Americi budući da su pripadnici ovih grupa bili procentualno najveće žrtve prekomerne upotrebe sile od strane policije.

Troje kongresmena su demokrata Gregori Miks iz Njujorka, grada u kome je Blumberg bio gradonačelnik 12 godina. Imajući u vidu da je u pitanju stariji član kokusa i predsedavajući ogranka za prikupljanje sredstava finansijske podrške, njegova podrška predstavlja jedno od najvažnijih odobrenja do sada za Blumberga, koji traži nominaciju svoje stranke, kako bi izazovao republikanskog predsednika Donalda Trampa na izborima u novembru.

Miks je rekao da podržava Blumberga zbog njegove ekonomske politike i sposobnost da pobedi Trampa. „Najugroženije zajednice u Americi ne mogu da izdrže još četiri godine predsedavanja Donalda Trampa“, rekao je Miks u svojoj izjavi.

Miksova podrška, koju je prvi objavio Rojters, signalizira da Blumberg gradi podršku među nekim značajnim afroameričkim političarima, uprkos audio zapisu iz 2015. koji je objavljen u utorak. U snimku se čulo kako je Blumberg stao u odbranu pomenute grubu policijske strategije policijskog pretersa, poznate kao stop-and-frisk, koja je disproporcionalno targetirala crnu i latino populaciju. Blumberg se dugo borio sa zaostavštinom taktike stop-and-frisk koja je bila korišćena dok je bio gradonačelnik najvećeg grada Sjedinjenih Država od 2002. do 2013. godine, u kojem se policija zaustavljala i pretresala pešake.

U novembru se Blumberg izvinio zbog te politike, pre nego što je najavio svoju kandidaturu. Od tada je uložio velike napore da pridobije afro-američko biračko telo, računajući i predlaganje plana za smanjenje ekonomskog jaza između crnih i belih Amerikanaca.

Blumbergova podrška raste u istraživanjima javnog mnjenja, uprkos tome što se ne takmiči u prva četiri unutarstranačka takmičenja za demokratsku nominaciju u državama Ajova, Nju Hempšir, Nevada i Južna Karolina.Umesto toga, bivši gradonačelnik i milijarder troši stotine miliona dolara sopstvenog novca kako bi se oglašavao na nacionalnim frekvencijama.

Kao umereni demokrata, Blumberg se nada da će dobiti glasove počev od 3. marta, dana poznatijeg kao Super-utorak, kada će njegovo ime biti na glasačkom listiću demokrata u 14 država. Te nade su se rasplamsale tokom ovog meseca, jer je početni favorit umerenih demokrata Džozef Bajden slabo nastupio u Ajovi i Nju Hempširu.

Blumberga je u sredu podržala i članica Predstavničkog doma SAD Lusi Mekbat iz Džordžije, koja je rekla da delom podržava Blumberga i zbog njegovih predloga za suzbijanje oružanog nasilja. Stajsi Plasket, članica crnog kokusa u Kongresu, takođe je podržala Blumberga.


Ivan Životić