Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je Kinu što nije uspela da se drži svog dela dogovora, naglašavajući da je veoma neodlučan po pitanju sudbine ovog sporazuma.

U intervjuu za Fox & Friends, Tramp je rekao da se nalazi u teškoj situaciji sa Kinom, žaleći što su nedavni događaji između SAD i Kine po pitanju virusa korona nadjačali veliki trgovinski sporazum.

Predsednikov komentar stigao je samo par sati nakon što su glavni trgovinski i finansijski zvaničnici izjavili da je sudbina trgovinskog sporazuma na pravom putu.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer (Robert Lighthizer) i ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin), posle održanog telefonskog razgovora sa kineskim potpredsednikom vlade Lu Hijem (Liu He), objavili su zajedničku izjavu navodeći da su se ,,obe strane složile da je postignut dobar napredak u stvaranju vladine infrastrukture neophodne za uspeh sporazuma.’’ Predstavnici obe države istakli su da su uspeli da izmire duboke razlike uzrokovane ekonomskim posledicama pandemije koronavirusa i da će nastaviti sa sprovođenjem prve faze trgovinskog sporazuma koja je potpisana u januaru ove godine. Obe strane su istakle i da će blagovremeno ispuniti svoje obaveze proistekle iz sporazuma, uprkos trenutnoj svetskoj zdravstvenoj krizi. Predstavnici su se složili da bi trebalo ojačavati saradnju u oblasti makroekonomije i zdravstvene zaštite, kako bi se nastavilo uspešno sprovođenje trgovinskog sporazuma, kao i da će redovno održavati komunikaciju po ovom pitanju.

Budućnost sporazuma, koji je okončao eskalaciju taksi i uputio dve države ka nešto srdačnijim odnosima, doveden je u pitanje proteklih dana zbog izjava predsednika Trampa po pitanju potencijalne osvete Kini, zato što nije uspela da obuzda širenje virusa korona. Tramp i drugi najviši američki zvaničnici optužili su Kinu za smrt stotinu hiljada ljudi i pretili su uvođenjem određenih ,,kaznenih mera’’, poput taksi i prebacivanja lanaca snabdevanja dalje od Kine.

Prva faza trgovinskog sporazuma, potpisana pre samo par meseci, nastavak je procesa koji su prošle godine otvorili kineski i američki predsednik radi okončanja trgovinskog rata između dve države. Na osnovu sporazuma, Kina je trebalo u naredne dve godine da kupi američke poljoprivredne proizvode i druge robe i usluge u vrednosti od 200 milijardi dolara. Ipak, danas postoji velika nesigurnost po pitanju daljeg razvoja odnosa SAD i Kine, iako se čini da su zajedničke izjave državnih predstavnika imale za cilj da uvere preduzeća i investitore da dve najveće svetske ekonomije nisu na korak od ponovnog pokretanja trgovinskog rata.


Ivana Janković