Bivša službenica u Senatu Sjedinjenih Američkih Država Tara Rid, koja je radila u kancelariji Džozefa Bajdena početkom 90-ih godina, kada se nalazio na poziciji senatora, dala je novi intervju Megan Keli, čiji su delovi objavljeni na Tviter nalogu u četvrtak. Ovo je prvi njen intervju nakon što je Bajden prošlog petka, gostujući na MSNBC, nedvosmisleno odbacio sve optužbe. Podsetimo, krajem marta je ona izašla u javnost optužujući Bajdena za seksualni napad, koji se navodno dogodio 1993. godine u hodniku na Kapitolu.

U svom novom obraćanju Rid je govorila o detaljima događaja od pre 27 godina, kada ju je „seksualno uznemiravao i neprimereno dodirivao“. Istakla je da Džo Bajden treba da preuzme odgovornost, te da je sada suviše kasno za izvinjenje. Dodaje kako je spremna da ponovi svoje navode pod zakletvom, kao i na unakrsnom ispitivanju. Takođe, upitana od strane voditeljke da li bi se podvrgla poligrafskom testiranju odgovara da bi Bajden to prvi morao učiniti, nakon čega bi i ona, prenosi The New York Times.

Sigurno će u javnosti najviše odjeknuti poruka Bajdenu da ne bi trebalo da učestvuje u trci za predsednika i da bi želela da odustane, iako je sigurna da on to neće učiniti.

Bivši potpredsednik SAD i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije za predsedničke izbore 2020. godine dodao je u emisiji pre nedelju dana da neće dovoditi u pitanje motive Tare Rid, kao i da je neće ni napadati, ali da (očekivano?) negira izrečeno, dok poziva sekretarijat Senata da objavi sve potencijalne zapise koji bi išli u prilog tvrdnjama njegove bivše službenice. U ponedeljak je izašlo zvanično saopštenje da Senat nema ovlašćenje da objavljuje takve zapise, pa čak ni da potvrdi njihovo postojanje, piše NBC.

Mnoge istaknute žene iz Demokratske partije poput predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, senatorke iz Masačusetsa i bivše učesnice na unutarstranačkim izborima Elizabet Voren, kao i potencijalnih kandidatkinja za potpredsednicu SAD Kamala Heris (Kalifornija), Ejmi Klobučar (Minesota), Stejsi Abrams (Džordžija) su podržale Bajdena i naglasile da mu veruju. Međutim, istraživanje koje su pre nekoliko dana uradili Politico i Morning Consult pokazuje da više od trećine birača veruje kako bi demokrate trebalo da odustanu od Bajdena kao svog kandidata za izbore, u svetlu pomenutih optužbi za seksualni napad. Rezultati ankete govore o mogućim problemima sa kojima će se Bajden nakon ovoga suočiti u pokušaju da ujedini partiju i privuče najšire slojeve stanovništva da glasaju za njega.


Igor Mirosavljević