Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pisao je juče Kim Džong Unu, vrhovnom vođi Demokratske Narodne Republike (DNR) Koreje, o mogućoj saradnji ove dve države u borbi protiv pandemije virusa korona (COVID-19), saopštio je Pjongjang, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Iako Severna Koreja nije potvrdila niti jedan slučaj infekcije virusom korona, neki stručnjaci, kao što je Robert Loler (Robert Lauler), tvrde da bi izbijanje epidemije u ovoj državi izazvalo humanitarnu katastrofu jer zdravstveni sistem Severne Koreje, po njihovom mišljenju, nije spreman za takav izazov. Stoga je predsednik SAD ponudio razvoj odnosa kao i moguću pomoć Sjedinjenih Država DNR Koreji.

Kim se zahvalio Trampu na ovom pismu, saopštila je Kimova mlađa sestra Jo Džong, i dodala da je ovo dobar primer posebnog odnosa koji lideri dve države gaje između sebe. Međutim, ne treba biti optimističan u vezi bilateralnih odnosa SAD i Severne Koreje utoliko što je drugopomenuta država u subotu — nedaleko od obala Južne (Republike) Koreje — testirala taktičke balističke rakete (do 300 km) na opšte nezadovoljstvo suseda i američkih saveznika kao što su Japan i Južna Koreja.

Kada je reč o situaciji s virusom korona u SAD, Tramp je juče tvitovao da „hidroksihlorokvin i azitromicin, upotrebljeni zajedno, pružaju izgledne šanse da izazovu najveći radikalni pomak u povesti medicine.“ U tvitu se navodi da je Uprava za hranu i lekove „pomerila planine“ i da im je zahvalan na tome. Na kraju, predsednik SAD je dodao: „ljudi umiru, požurite, i Bog vas blagoslovio.“


Luka Totaj