Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), potpisao je juče četiri izvršne uredbe o federalnoj ekonomskoj pomoći Amerikancima koji su u neprilici zbog pandemije virusa korona, piše Glas Amerike.

Prva izvršna uredba je o odlaganju dela poreza za radnike koji zarađuju manje od 100 hiljada dolara godišnje (osam hiljada i trista dolara mesečno).

Druga je vezana za sprečavanje iseljavanja ljudi koja je u skladu s preporukama Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Ministarstva za stanovanje i urbani razvoj. Biće omogućeno odlaganje roka za plaćanje duga onima koji ne mogu da plate kiriju.

Treća uredba nudi pomoć u vidu isplaćivanja 400 dolara sedmično (ranije je bilo 600), a savezne države će pokrivati 25 odsto troškova, dok će ostatak isplate pokriti federalna vlada.

Konačno, Tramp je obustavio uplaćivanje rata za vraćanje studentskih zajmova do 31. decembra ove godine. Ovom uredbom se zamrzavaju svi studentski krediti za federalne studente (kao i naplate zaostalih dugovanja) i kamatne stope se spuštaju na nula posto, prenosi Forbs.

Demokrata Nensi Pelosi, spiker Predstavničkoga doma SAD, napisala je na Tviteru da „današnji oskudni nagoveštaji pokazuju da predsednik Tramp još uvek ne razume ozbiljnost i hitnost zdravstvene i ekonomske krize s kojom se suočavaju porodice radnika“. Ona dodaje ta potezi predsednika SAD „pružaju malo stvarne pomoći porodicama“.

Demokrata Čak Šumer, lider manjine u Senatu, i Pelosi su imali bolji predlog paketa ljude koji su pogođeni epidemijom kovida 19. Oni su želeli da se isplata od 600 dolara mesečno za nezaposlene nastavi do kraja godine i da ukupan iznos paketa pomoći bude tri tisuće milijardi dolara (republikanci tri puta manje). Međutim, pregovori između s jedne strane Pelosi i Šumera, a s druge strane Stiva Menčina, ministra finansija, i šefa osoblja Bele kuće Marka Medouza su propali, iznosi Glas Amerike.

President Donald Trump signs four Executive Orders on Coronavirus Relief after Democrats refuse to help Americans1️⃣…

Posted by Team Trump on Субота, 08. август 2020.

Pelosi i Šumer su u zajedničkom saopštenju napisali da su razočarani što je Tramp na svom luksuznom golf terenu u Nju Džerziju objavio svoje neizvodljive i slabe uredbe, umesto „da se trudi da reši probleme milione Amerikanaca“.


Luka Totaj