Ovih dana predsednika Donalda Trampa možete pronaći kako ruča sa republikanskim senatorima na Kapitolu i poziva ih da dostave sudske pozive njegovim političkim protivnicima. Sa druge strane, Džozef Bajden se nalazi u Delaveru i još nije održao ni konferencijski poziv sa demokratama u Predstavničkom domu ili Senatu.

Da se nalazimo u normalnim okolnostima kampanje, Bajden bi verovatno već posetio svoje stare kolege iz Senata i Predstavničkog doma kako bi započeo dug i težak proces usklađivanja svoje poruke sa kolegama iz partije i kandidatima na predstojećim izborima za Kongres. Ali pandemija koronavirusa sve je to promenila i pružila Trampu mogućnost da ujedini svoju partiju.

Demokrate ističu kako će republikanski senatori žaliti što su se podržali Trampa u nastojanju da zadrže svoju većinu u Senatu. Neki takođe priznaju da Bajden mora učiniti više kako bi poboljšao svoju koordinaciju sa zakonodavcima, koji će biti neki od njegovih najvažnijih zagovornika, naročito usred pandemije koja je budućeg predsedničkog kandidata demokrata ostavila ”zarobljenog” u njegovoj kući.

Jedna od najvećih Bajdenovih prednosti jesu njegove veze sa demokratskim liderima Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) i Čakom Šamerom (Chuck Schumer) i drugim kolegama iz partije sa kojima je izgradio odnose i poznanstva tokom 36 godina na mestu senatora i osam godina na mestu potpredsednika države. Demokrate kažu da su ti odnosi važni i pokazuju da ”plavi” nastupaju u jednoj koloni nasuprot istaknutih republikanaca, čije planove Tramp neretko ume da sabotira i tako razjedini njihove redove.

Sa druge strane, iako Donald Tramp nije bio političar pre nego što je postao predsednik, učinio je više na negovanju odnosa i lojalnosti među republikancima u Kongresu nego što su to učinili njegovi prethodnici. Na primer, u sredu je odbor Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, odobrio izdavanje sudskih poziva za istragu oko angažmana Bajdenovog sina, Hantera, sa jednom ukrajinskom naftnom kompanijom.

Za Bajdena su poslednjih nekoliko meseci provedenih u karantinu bili nezgodna okolnost. Umesto da se sastaje sa dugogodišnjim saveznicima u Vašingtonu, on je uglavnom delovao preko televizijskih nastupa iz improvizovanog studija u podrumu svoje kuće u Delaveru. Kako navodi jedan deo medija, sve to „ne izgleda baš predsednički“. Čak i kada formalno postane kandidat, nije izvesno da li će biti u mogućnosti da obilazi ”kolebljive države” (swing states) sa trenutnim demokratama u Predstavničkom domu i Senatu, ali i sa onim kandidatima koji pokušavaju da pobede republikance u svojim izbornim jedinicama. Za razliku od Pelosi i Šumera, mnogi od tih novih demokrata ne poznaju Bajdena iz perioda višedecenijskog rada u Kongresu ili su imali samo ograničene susrete s njim u tokom kampanje i događaja za prikupljanje sredstava.

Iz Demokratske partije već mesecima savetuju ugrožene članove da razviju sopstvene prepoznatljive kampanje, bez obzira ko bi bio eventualni predsednički kandidat. Na taj način se oni koji mogu voditi svoju kampanju iole samostalno u odnosu na Džoa Bajdena, pokušati da uz pomoć ličnog brenda, poboljšaju ”krvnu sliku” u Kongresu.


Ivan Životić