Izbori su za nešto manje od dva meseca, a prema statistikama poznatog sajta FiveThirtyEight demokratski kandidat Džozef Bajden ima stabilnu prednost u odnosu na trenutnog predsednika i kandidata repubikanaca Donalda Trampa. Jedno od važnijih bojišta 3. novembra je i zemlja Srednjeg Zapada – Mičigen.

Na izborima 2016. godine se očekivala pobeda demokrata u Mičigenu kao državi koja od 1992. godine stalno glasala za „plave“ i koja je deo „Plavog zida“ odnosno skupa država koje konstantno glasaju za demokratske kandidate. Ipak, najneizvesniji rezultati na izborima 2016. godine i pobeda od 0,2% otišla je republikancima koji se sada grčevito bore da zadrže svojih 16 elektorskih glasova. Republikanci pokušavaju da taktikom koja im je donela uspeha u ovoj državi na prethodnim izborima pobede ponovo, a taktika je jednostavna – poslati Donalda Trampa.

Tramp je sleteo predsedničkim avionom Air Force One u gradić Frilend (Freeland) kako bi održao govor pristalicama samo dan nakon što je Bajden posetio sedište sindikata radnika u automobilskoj industriji u Vorenu (Warren) u istoj saveznoj državi. Teme jednoipočasovnog obraćanja su bile uobičajene i varirale su od napada na demokratskog kandidata i guvernerku Mičigena Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) pa do nabrajanja dobrih dela koja su učinjena za Mičigen i njegove radnike. Posebna tema bila je pomoć pružena Mičigenu kog su pogodile poplave u maju nakon pucanja dve brane kao i guvernerka Vitmer koja je nazvana „liberalnom licemerkom“ koja podseća na „ludaču Nensi Pelosi“.

Naravno, ovaj skup ne bi bio kao i svi prethodni da nije bilo pitanja o virusu korona i bezbednosti prisutnih. Guvernerka Mičigena je izrazila ozbiljnu zabrinutost za okupljanje u Frivilu dodajući kako bi takav skup „obrisao sav trud i žrtvu koju su položili savesni građani Mičigena“. Bilo je najava od strane republikanaca da će nošenje maski biti obavezno kako bi se obezbedio barem najmanji nivo bezbednosti, ali ni ovaj minimum nije postignut pa je tako na aerodromskoj pisti bilo oko 5 000 ljudi zbijenih, uglavnom bez maske, dok je van tog prostora bilo još 1 000 posmatrača koji su iz daljine posmatrali skup. Time se ponovio nepoželjan scenario koji je viđen u Severnoj Karolini pre nekoliko dana.

Ankete rađene u Mičigenu ne daju mnogo razloga za optimizam „crvenima“ – prednost koju održava Bajden je oko 7% i nema tendencije promene. Razlog više za brigu su pobede demokrata na svim funkcijama koje su se birale 2018. godine – demokrate vode i bez ekonomskih problema izazvim virusom korona i bez problematične zdravstvene situacije. Još jedan problem za sadašnjeg predsednika je i to što demokrate ne ponavljaju grešku iz 2016. godine i posvećuju posebnu pažnju kampanji u Mičigenu. To bi mogao biti ključ preotimanja država koje su se odmetnule od Plavog zida. Intenzivna kampanja kakvu je predsednik vodio pre četiri godine, a kakvu pokušava da sprovodi i sada, bi mogla naići na ozbiljne poteškoće ako guverneri država u kojima predsednik planira da održi skupove krenu stopama Stiva Sisolaka (Steve Sisolak), guvernera Nevade, koji pokušava na sve načine da suzbije bilo kakva okupljanja koja krše pravila postavljena od strane Vašingtona.


Aleksandar Bogićević