Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izrazio je zabrinutost zbog mogućeg glasanja putem pošte koje bi moglo da ga košta drugog mandata u novembru. Kako prenosi Politico, Tramp je tokom svog obraćanja u Ovalnom kabinetu rekao kako će ovakav vid glasanja biti veliki izazov za njegov reizbor. Mnoge države uveliko se pripremaju za glasanje putem pošte kako bi se sačuvala bezbednost ljudi i izbegle velike gužve na glasačkim mestima. Međutim, prema rečima Donalda Trampa, pandemija u Americi se smanjuje i za ovakvim merama nema potrebe, a glasanje putem pošte samo bi išlo u korist demokratama. S druge strane, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije stanje u Americi i dalje je zabrinjavajuće, a broj registrovanih slučajeva od početka pandemije do danas premašio je 2 miliona ljudi.

Tramp se u obraćanju osvrnuo i na Džozefa Bajdena, tvrdeći kako je pre četiri godine Hilari Klinton, njegova tadašnja protivkandidatkinja, bila mnogo energičnija i pametnija nego Bajden. Optužujući Bajdena da koristi situaciju s pandemijom kako bi se sklonio od javnosti, Tramp je zatražio da se njih dvojica susretnu na debati u kojoj bi odgovorili na brojna pitanja u vezi sa glasanjem putem pošte. Trampov tim insistirao je na sučeljavanju sa Bajdenom, što se dosta razlikuje od njihovog stava početkom decembra gde su doveli u pitanje Trampovo učešće u bilo kakvim debatama koje su predviđene. Kejt Bedingfild (Kate Bedingfield), zamenica rukovodioca Bajdenove kampanje rekla je da će se pretpostavljeni demokratski kandidat pojaviti na onim debatama koje zakaže Komisija za predsedničke debate, što je i praksa od 1992. godine. Prva predsednička debata u kojoj će se susresti predstavnici Republikanske i Demokratske partije planirana je za 29. septembar.

Prema trenutnim istraživanjima javnog mnjenja, Džozef Bajden uživa veću podršku među biračima nego Donald Tramp. Način na koji se odnosio prema virusu koroa, ali i poslednjim dešavanjima u Americi, uticali su na to da sadašnji predsednik izgubi poverenje građana. Ostaje da vidimo da li će u narednom periodu Bajden uvećati svoju podršku ili će Tramp ipak uspeti da povrati poverenje glasača.


Miljana Jovanović