Dok se svet bori sa pandemijom virusa korona, Svetska zdravstvena organizacija upozoravala je na širenje infodemije, tačnije prekomernosti informacija o ovom virusu, od kojih su brojne netačne. Kakve se konsekvence javljaju kad se slične vesti plasiraju od strane visokih političkih zvaničnika? Prethodna nedelja dala nam je nekoliko primera.

Trampova konferencija za štampu u četvrtak 23. aprila predstavlja ilustrativan primer. Ona pokazuje koliko je javnost osetljiva na izjave koje dolaze sa istaknutih pozicija, naročito u vremenu neizvesnosti. Glasna razmišljanja predsednika SAD o potencijalnom ubrizgavanju UV zraka i dezinfekcionih sredstava u ljudsko telo kako bi „ubili virus“ dovela su do povećanog broja slučajeva trovanja širom zemlje, koji su se javili kao posledica konzumiranja izbeljivača, sredstava za čišćenje i njima sličnih preparata.

U danima koji su usledili, Tramp je pokušao da amortizuje prethodne izjave, a sa strana su se mogle čuti salve kritika vezane za njegova obraćanja. Čitava situacija dodatno je podstakla ionako napet odnos američkog predsednika i pojedinih medija. Tako je u nedelju, na svom Tviter nalogu, Tramp istakao da konferencije „nisu vredne vremena i truda“.

Nasuprot tome, medicinski stručnjaci i članovi operativne grupe za borbu protiv virusa, iz svog ugla pokušavaju da ublaže efekat pomenutih izjava, ali neizostavno bivaju uvučeni u političku arenu. Debora Birks, koordinatorka u administraciji za virus korona, u nedelju je gostovala u nekoliko emisija gde je, umesto na konkretne mere, akcenat stavljen upravo na pređašnje izjave političara. „Smeta mi što se ova priča i dalje vrti. […] Ponekad brinem da ponovnim iznošenjem vesti od četvrtka, američkom narodu ne uspevamo da prenesemo informacije koje su im potrebne“, napomenula je Birks za CNN.

Doktorka Birks morala je da „balansira“, kako su pojedini mediji slikovito preneli, i kada je u pitanju izjava potpredsednika SAD, Majka Pensa, takođe od četvrtka. U svom obraćanju, Pens je obznanio očekivanje da će do Dana sećanja (Memorial Day), 25. maja, epidemija virusa biti „uveliko iza nas“. Oslanjajući se na Pensove stavove, Debora Birks je podvukla da će uprkos svemu, mere socijalnog distanciranja morati da ostanu na snazi i tokom leta.

Birksova se osvrnula i na masovna testiranja i potrebu za novom tehnikom u istraživanjima: „Moramo biti u stanju da detektujemo antigen, umesto što stalno pokušavamo da otkrijemo živi virus ili njegove čestice.“ Na nešto slično ukazivao je i epidemiolog Entoni Fauči.

Da li su lekari, kao korektivni faktor političarima, dužni da svakodnevno čiste nered nakon konferencija za štampu ostaje veliko pitanje. No, sigurno je da jedino oni mogu da ublaže pobuđene mase u svojoj panici.

U kontekstu javnog diskursa, u prethodnoj nedelji pojavila se najmanje još jedna kontroverzna izjava, ovoga puta, od strane gradonačelnice Las Vegasa, Kerolin Gudman. Ona je pozvala na što skorije ukidanje restriktivnih mera, te otvaranje hotela, malih biznisa i kockarnica. Takođe je ponudila da Las Vegas bude kontrolna grupa za testiranje efekata virusa, u situaciji kada se donošenje odluka o merama dereguliše i faktički prenosi na individue i preduzetnike, umesto da se time bave vlasti. Ne čudi što su usledile oštre kritike od strane javnosti, ali i sindikata. Po rečima jednog novinara iz Nevade (savezne države u kojoj se nalazi Las Vegas), reč o „najsramnijoj izjavi političara Nevade koju sam čuo za 35 godina rada.“

Dešavanja iz prethodne nedelje upozoravaju do koje granice pokušaji političara da poentiraju mogu da se završe neslavno, štaviše sa značajnim posledicama. Ostaje da se vidi da li će javnost učiti na greškama, i kako će pritisak krize biti amortizovan ubuduće.


Nikola Lukić