Donald Tramp se u petak obratio javnosti prvi put nakon što je postalo izvesno da je Džozef Bajden osvojio dovoljno elektora da bude izabran za 46. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, izborni rezultati ipak nisu bili tema Trampovog obraćanja, već vakcina protiv kovida-19 i borba protiv daljeg širenja pandemije u Americi. Osim predsednika Trampa, javnosti se obratio i potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens.

Na samom početku govora, Tramp se osvrnuo na značaj operacije Warp Speed koja je za cilj imala proizvodnju i distribuciju 300 miliona vakcina protiv virusa korona, koje bi bile efikasne i bezbedne za upotrebu. Podsećajući da je u julu njegova administracija potpisala ugovor sa kompanijom Fajzer (Phizer), čije vakcine su pokazale izuzetno visoku stopu efikasnosti od 90% u probnom periodu, on je istakao da se nada da će ubrzo doći do distribucije vakcina stanovništvu. Starijim građanima i radnicima koji su zbog posla koji obavljaju izloženi riziku da se zaraze, vakcina će biti obezbeđena besplatno. Takođe, Tramp je dodao da je za stvaranje vakcine neophodno između 8 i 12 godina, a zbog operacije Warp Speed, taj proces trajao je samo godinu dana. Kao još jednu od zasluga administracije, Tramp je naveo i smanjivanje stope smrtnosti za 85%.

Osim kompanije Fajzer, još tri kompanije će u narednim nedeljama imati gotove vakcine koje će veoma brzo biti puštene u masovnu proizvodnju i brzo dostavljene. Visok broj zaraženih u Americi Tramp je opravdao velikim brojem testiranja koja se svakodnevno vrše, tvrdeći da su američki testovi najbolji i najpouzdaniji za otkrivanje prisustva virusa. Iako je više puta tokom govora predsednik Amerike rekao da će vakcina biti veoma brzo distribuirana američkim građanima, on je naglasio da to sa Njujorkom ipak neće biti slučaj. Prema njegovim rečima, guverner Njujorka, iz političkih razloga, želi da sačeka sa upotrebom vakcine s obzirom da nema poverenja u kompanije koje su napravile vakcine koje će Amerika dobiti.

Međutim, ono što je privuklo najviše pažnje jeste deo govora kada se osvrnuo na potencijalno zatvaranje države. Tramp je rekao da njegova administracija neće zatvoriti državu, ali da se ne zna šta bi u budućnosti moglo da se desi i kako bi na isto pitanje gledala neka druga administracija ostavljajući prostora za nagađanje o tome da li je Tramp ipak prihvatio pobedu njegovog protivkandidata.

Trampov često nedovoljno ozbiljan stav koji je iznosio u javnost o virusu korona definitivno ga je koštao brojnih glasova na održanim predsedničkim izborima. Na novoj administraciji će biti da kreira efikasan i uspešan način za borbu protiv pandemije i oživljavanje američke ekonomije. Džozef Bajden je oformio tim stručnjaka koji će se baviti pitanjem širenja virusa, te ostaje da vidimo da li će administracija pod demokratskim vođstvom biti uspešnija od Trampove i uspeti da se izbori sa svim posledicama koje je korona uzrokovala.


Miljana Jovanović