Nakon 60% obrađenih glasova, možemo tvrditi da je pobednik unutarstranačkih izbora u Kaliforniji, senator iz Vermonta, Berni Sanders (Bernie Sanders). Prema podacima portala Real Clear Politics, Sanders je osvojio nešto preko 32% glasova, Bajden oko 23%, dok je Blumberg na oko 15%, a Voren 12%. Podsetimo se, 2016. godine Sanders je tesno izgubio od Hilari Klinton (Hillary Clinton) i time sebi dosta otežao šanse da osvoji demokratsku predsedničku nominaciju. Jedan od razloga neuspeha ležao je u maloj podršci kod hispanoameričke populacije, što je ovaj put uspešno predupredio. Iako je još uvek neizvesan broj delegata koji će pripasti svakom pojedniačnom kandidatu, može se sa sigurnošću tvrditi da je Sandersova pobeda u Kaliforniji ubedljiva. Pored pobede u Kaliforniji, Sanders je zabeležio i pobede u Koloradu, Juti i matičnoj državi, Vermontu.

Iako je Sanders opravdao ulogu favorita u Kaliforniji, zapažen rezultat ostvario je i Džozef Bajden. Ono što je sigurno bilo presudno da Bajden prebaci crtu iznad 20%, bili su javni izrazi podrške Pita Butidžidža (Pete Buttigieg) i Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar), dva demokratska kandidata koja su minulih dana odustala od dalje kampanje. Imajući u vidu da su joj izborne ankete predviđale solidan rezultat u Kaliforniji, podrška koju je Ejmi Klobučar izrazila Bajdenu je bila od presudnog značaja za ovakav rezultat, što je istakao i sam Bajden u sinoćnjem obraćanju.

Iako se činilo da Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) može da ostvari zapažen rezultat, ne samo u Kaliforniji, već i u ostalim državama „Super utorka“, imajući u vidu da se Blumberg pripremao specijalno za ovaj dan, to se ipak nije dogodilo. Izgleda da ga je anemičnim nastupom na debati u Južnoj Karolini ostavio kod glasača utisak neenergičnog, statičnog i monotonog kandidata, za razliku od Bajdena koji je te noći vodio „verbalni rat“ sa Sandersom. Blumberg je zabeležio loše rezultate i u ostalim državama „Super utorka“, sem u Američkoj Samoi, što je dalo povoda Trampu da u svom stilu dodatno pecne „Mini Majka“, kako ga u čuvenim tviter obraćanjima oslovljava.

Na svom Tviter (Twitter) profilu „počastio“ je Blumberga sledećim rečima: „Definitivno najveći gubitnik večeras je „Mini“ Majk Blumberg. Njegovi politički savetnici su ga poveli na putovanje za 700 miliona dolara koje su na kraju bacili u vodu, te se njihov uspeh meri time što je stekao nadimak Mini Mike i potpuno uništio svoju reputaciju. Svaka čast Majki!“ Tramp nije sebe lišio ni zadovoljstva da uputi koju reč i Elizabet Voren, koja je završila izbore u Masačusetsu, svojoj matičnoj državi, sa katastrofalnim rezultatima, daleko iza Bajdena i Sandersa: „Čak nije bila ni blizu pobede u svojoj matičnoj državi Masačusets. Pa dobro, sad bar može da sedi sa suprugom i uživa u hladnom pivu“, napisao je Tramp.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1235046124328755200

Međutim, činjenica da je Sanders osvojio većinu delegata u Kaliforniji, ne treba previše da ga raduje, imajući u vidu da je bivši potpredsednik, Džozef Bajden (Joseph „Joe“ Biden), odneo pobedu u 9 od ukupno 14 saveznih država koje su tokom „Super utorka“ bile poprište političke borbe. Među državama u kojima je dobio većinu delegata nalaze se Alabama, Arkanzas, Oklahoma, Severna Karolina, Tenesi, Mejn, Teksas, Virdžinija, Minesota i Masačusets. Polje na kom je do skoro vodio velika borbu sa Sandersom jeste Teksas, ali prema pisanju magazina The Guardian, najnoviji podaci govore o Bajdenovoj tesnoj pobedi. Sve je izvesnije da je Berni dobio bitku, ali da neće dobiti i rat.


Lazar Subotić