Nakon “Super Utorka” u unutarstranačkoj trci demokrata su formalno ostala tri kandidata, ali realno dva. Treći kandidat, pored Džozefa Bajdena i Bernija Sandersa, koji će najverovatnije trčati ovu trku do kraja, je Talsi Gabard, predstavnica drugog kongresnog okruga Havaja. Kako su ostali kandidati odustali, iako su svakako bili veći favoriti od nje, poput Majkla Blumberga, Elizabet Voren i Pita Butidžidža odustali, ostaje velika enigma šta tačno za to čeka i Talsi Gabard, s obzirom na to da su njene šanse pored ova dva kandidata gotovo nepostojeće. Džozef Bajden, bivši potpredsednik u Obaninoj administraciji, trenutno je favorit, ali je utakmica daleko od gotove. Pored pitanja zašto Gabard ostaje u trci, postoji još nekoliko pitanja u vezi sa unutarstranačkim izborima demokrata na koja nemamo konačne odgovore

Ko je pobedio u Kaliforniji?

Na unutarstranačkim izborima u Kaliforniji, koji su bili deo “Super utorka”, još uvek nemamo konačne rezultate, zbog specifičnog sistema koji omogućava i glasanje poštom. Prema trenutnoj situaciji, u Klaliforniji vodi Berni Sanders i verovatno će tako i ostati, ali je pitanje kolika će biti konačna razlika u državi koja nosi 451 delegata. Glavnu prednost u najmnogoljudnijoj državi SAD Sandersu omogućava okrug Los Anđelesa, koji broji čak 10 miliona stanovnika, kao i San Dijego sa oko 3 miliona. Trenutno je prebrojano skoro 89%, što Sandersu donosi 135 delegata, odnosno oko 1.315.434 glasova, dok je odmah iza njega Bajden sa osvojena 83 delegata, odnosno 1.028.227 glasova. Svakako, ostaje da se sačekaju konačni rezultati glasanja, na koje možemo čekati još par nedelja zbog sistema glasanja.

Sa kakvim problemima se suočava Sanders?

Berni Sanders trenutno „gleda u leđa“ Bajdenu koji nakon „Super utorka” može da bude zadovoljan postignutim. Trenutni deficit između Bajdena i Sandersa je oko 70 delegata u Bajdenovu korist. Opet, sa druge strane, taj deficit može da bude ili manji ili veći nakon konačnih rezultata koji se očekuju iz Kalifornije. Izuzetno je teško u ovom trenutku proceniti u kojim državama Sanders može dalje da odnese pobedu. Nakon marta meseca, broj preostalih delegata biće znatno manji. Već je izabrano skoro 38% delegata, a tek je početak marta, a nakon glasanja u Džoržiji 24. marta biće izabrano 61% od ukupnog broja delegata. Dakle, prostora za Sandersov preokret će biti sve manje nakon marta, iako deluje da će trka do samog kraja biti veoma napeta. Sandersu je, ipak, za krajnju pobedu od velikog značaja da na predstojećim izborima u martu i početkom aprila ostvari dobre rezultate.

Zašto je Voren tako loše prošla u Masačusetsu?

Elizabet Voren je bila među favoritima za osvajanje nominacije u anketama koje su jesenas rađene pred početak unutarstranačkog nadmetanja. Ipak, u praksi to baš i nije tako izgledalo. Senatorka koja dolazi iz Masačusetsa je na unutarstranačkim izborima u okviru “Super utorka” izuzetno lose prošla na izborina u svojoj zemlji. Ova država ostala je upisana kao veliki uspeh Džoa Bajdena, koji je odneo pobedu sa gotovo 33,6% glasova, dok je drugo mesto zauzeo Berni Sandersa sa 26,7%. Voren je sa samo 25 osvojenih delegata, odnosno 21,4% ostala na trećem mestu.  Čak ni u svojoj državi, Voren nije prepoznata kao lider levog krila partije, već se većina birača takvog svetonazora opredelila da poverenje poveri Berniju Sandersu, dok je Bajden uspeo da profitira iz povlačenja troje drugih kandidata „centrista“ u predvečerje izbora i da izbije na prvo mesto. Ovo je bila ključna poruka za senatorku da je vreme za povlačenje iz trke i da je preimućstvo na levom krilu partije nemoguća misija, pa se tako sada nadmetanje svelo i na sučeljavanje dve iedološke pozicije unutar demokrata – demokratskih socijalista (Sanders) i liberalnih centrista (Bajden). Preostaje da se vidi da li će Voren otvoreno podržati nekog od preostalih kandidata.

Šta nas čeka naredne nedelje?

U nedelji koja nam sledi, tačnije već u utorak, slede unutarstranački izbori u Mičigenu, Misisipiju, Ajdahu, Misuriju, Severnoj Dakoti i Vašingtonu, dok će u subotu biti odabrano svega 6 delegata demokrata na Severnim Marijanskim Ostrvima. Druga polovina naredne nedelje biće izuzetno aktivna i zbog blizine važnih izbora u Arizoni, Ohaju, Ilionisu i na Floridi, koji se održavaju 17. marta. Tokom naredne nedelje bi mogli da budu poznati i konačni rezultati iz Kalifornije. Dakle, već za 10 dana ćemo imati nešto jasniju sliku stanja trke, ali će zasigurno i dalje ostati mnogo nepoznatih, zbog kojih se očekuje „vrelo proleće“ u unutarstranačkom nadmetanju demokrata.


Minja Rogan