ANKETA – Senator Berni Sanders skočio je na dvocifrenu prednost u odnosu na druge kandidate i tako učvrstio svoju poziciju vodećeg kandidata za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske partije, navodi se u novoj anketi koju su sproveli Ej-Bi-Si Njuz i Vašington Post (ABC News-Washington Post).

Istraživanje je pokazalo da 32% demokrata i demokratski orijentisanih birača favorizuje Sandersa, što je povećanje od 8 procentnih poena u odnosu na slično istraživanje koje je sprovedeno prošlog meseca.

S druge strane, podrška bivšem potpredsedniku Džozefu Bajdenu pala je na 17%, čime je Sanders dobio prednost od 15 procentih poena u odnosu na svog najbližeg rivala.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na trećem je mestu sa 14% podrške, što je značajno povećanje u odnosu na januar.

Kod ostalih kandidata nije bilo većih promena tokom poslednjih mesec dana. Podrška senatorke Elizabet Voren stagnira na 11%, dok Pitu Butidžidžu podršku iznosi 7%. Senatorka Ejmi Klobučar ima samo 6% podrške u novoj anketi.

Prema istraživanju, Sanders počinje da dobija ključnu podršku jer 30% anketiranih smatra da on ima najbolje šanse da pobedi predsednika Donalda Trampa.

Istraživanje Ej-Bi-Si Njuza i Vašington Posta (ABC News – Washington Post) sprovedeno je na uzorku od 1.066 odraslih osoba u periodu od 14. do 17. februara.


Ivana Vulović