Američki predsednik Džozef Bajden ukinuo je odluku svog prethodnika o uvođenju vanrednog stanja, kojom je bilo omogućeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

U pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi i potpretsednici Kamali Haris, Bajden je ovu odluku bivšeg predsednika Trampa ocenio kao ,,neopravdanu“, najavljujući da vladina sredstva više neće biti usmeravana ka igradnji graničnog zida, kao i da će tražiti detaljan izveštaj o tome kako su korišćeni resursi za njegovu dosadašnju izgradnju.

Međutim, za oko 3600 vojnika raspoređenih na granici, situacija se zasad neće mnogo promeniti. Prema rečima Pentagona, oni će do septembra nastaviti da pružaju pomoć Odeljenju za nacionalnu bezbednost u vidu nadzora, logistike, transporta.

Izgradnja zida na granici s Meksikom bilo je jedno od glavnih obećanja Donalda Trampa. Međutim, to je naišlo otpor Demokrata koji su imali većinu u Predstavničkom domu, te je tadašnji predsednik odlučio da posegne za vanrednim merama kako bi zaobišao uobičajnu proceduru. Iz tog razloga je doneo deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja februara 2019. godine, kada mu je Kongres odobrio 1,3 milijarde dolara od traženih 5,7 za izgradnju zida, da bi od planiranih 1.192km dosad bilo izgrađeno 724km. Veći deo novog zida, koji čini čelična ograda visine devet metara, zapravo je zamenio postojeću ogradu. Ipak, ova Trampova odluka omogućila mu je da preusmeri više od 6 milijardi dolara iz budžeta za druge federalne institucije, od čega je 3,6 milijardi bilo namenjeno vojsci, 2,5 programu Ministarstva odbrane za prevenciju droge i 600 miliona dolara fondu Ministarstva finansija o zapleni droge.

„Ta odluka o vanrednom stanju nikada nije imala veze sa bezbednošću i zato sada moramo da poništimo te ugovore i osiguramo da nema više gradnje zida“, rekao je Raul Grihalva, demokratski kongresmen iz Arizone.

Bajden je prvog dana na dužnosti doneo uredbu kojom se privremeno obustavlja gradnja zida, dok se ne donese rešenje koje će je trajno obustaviti. Međutim, potparol Pentagona Džon Kirbi, rekao je da ova sadašnja odluka ,,neće odmah promeniti stvari na terenu, jer je misiji odobren budžet do kraja godine.“

Ovo je samo jedna u nizu odluka nove administracije da poništi neke od ključnih tačaka Trampove političke agende iz prethodne četiri godine. Prošle nedelje Bajden je potpisao uredbe kojima se nalaže ponovno spajanje migrantskih porodice koje su bila primorane da se razdvoje zbog politike njegovog prethodnika.


Ivana Janković