Džozef Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, je de facto stekao nominaciju Demokratske partije za predsedničke izbore 3. novembra, nakon što je njegov glavni protivkandidat Berni Sanders objavio da se povlači iz kampanje. Bajden, koji je i do sada bio lider u trci, nakon velikog povratka na unutarstranačkim izborima tokom marta, sada može u potpunosti da se posveti glavnom delu izbornog procesa.

Demokratska nacionalna konvencija, centralni partijski skup na kome će i zvanično (formalno) biti potvrđena nominacija za predsednika i potpredsednika, odložena je za avgust, usled pandemije virusa korona (Kovid-19). Ipak, Bajden i njegov tim su već započeli proces donošenja prve važne odluke. Naravno, rečje o izboru kandidata za potpredsednika. Tokom jedanaeste debate unutar Demokratske partije, koja je održana sredinom marta u Vašingtonu, Bajden je izjavio da će za tu poziciju sigurno izabrati ženu. Sjedinjene Države nikada do sada nisu imale predsednicu niti potpredsednicu, a samo su dve žene iz redova dve glavne partije do sada bile kandidatkinje za potpredsedničko mesto i to bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin 2008. (ispred Republikanske partije) i bivša kogresmenka iz Njujorka, Džeraldin Feraro 1984. godine (ispred Demokratske partije). Kako prenosi CNN, već sada se izdvojilo nekoliko potencijalnih kandidatkinja, koje bi mogle, u slučaju pobede na novembarskim izborima, da provedu naredne 4 godine na potpredsedničkoj funkciji.

Najpre, to je KETRIN KORTEZ MASTO, senatorka iz Nevade. Prema informacijama do kojih je došao Mediaite, Kortez Masto ima veliku podršku Harija Rida, nekadašnjeg lidera većine u Senatu i Bajdenovog dugogodišnjeg kolege, koji je istakao da je ona njegov broj jedan, dok je za Bajdena u top 3 potencijalnih kandidatkinja. Značajno je napomenuti, budući da ona dolazi sa drugog kraja SAD u odnosu na Bajdena, da je to u prošlosti bila dobitna kombinacija na izborima.

Sledeća je ELIZABET VOREN – senatorka iz Masačusetsa. Takođe je učestvovala na unutarstranačkim izborima, ali se nakon razočaravajućeg rezultata tokom „Super utorka“ povukla. Voren dolazi iz progresivnog dela partije i ima drugačije poglede od Bajdena na važna pitanja (pre svega „Medicare for All“), što može itekako imati uticaja. Ipak, potencijalnim izborom Vorenove pruža mu se prilika da ujedini Demokratsku partiju i tako izgradi širi front.

GREČEN VITMER – guvernerka je Mičigena, države u kojoj je Bajden odneo važnu pobedu nad Sandersom tokom „Mini super utorka“, 10. marta. Ona je bila jedna od prvih gostiju u Bajdenovom novom podkastu, gde ju je pohvalio kao izuzetnu guvernerku. Vitmerova je prethodnih dana u centru pažnje medija u SAD, zbog borbe protiv Kovid-19 u ovoj saveznoj državi i napada kojima je izložena od strane predsednika Donalda Trampa, kako piše Politico. Ne manje bitno je i to što ona ima 48 godina (i najmlađa je od predstavljenih kandidatkinja), te sigurno može doprineti mobilizaciji mlađih birača.

EJMI KLOBUČAR – senatorka iz Minesote i još jedna učesnica na unutarpartijskim izborima 2020. godine, koja dolazi iz umerenog krila. Nakon izlaska iz trke javno je podržala upravo Bajdena i sigurno doprinela njegovim pobedama tokom „Super utorka“. Veliki plus za Klobučar jeste i to što ona dolazi sa Srednjeg Zapada i ima iza sebe niz važnih pobeda u tzv. „swing state“ – državama koje često odluče pobednika na predsedničkim izborima. Kako novinar CNN-a sugeriše, lično iskustvo sa virusom korona (njen suprug je zaražen) može imati uticaja na birače u novembru, u zavisnosti koliko ova tema bude aktuelna.

Konačno, možda i najozbiljnija kandidatkinja jeste KAMALA HERIS – senatorka iz Kalifornije i učesnica na izborima unutar Demokratske partije, koja je već podržala Džoa Bajdena. On ju je u sredu javno pohvalio, ističući kako će zajedno ostvariti značajne rezultate. Herisova je afroameričkog porekla, dolazi iz države koja je važan donator i koja već tradicionalno glasa za demokrate. Takođe, dokazala se vao vrstan debater, što može biti posebno značajno ako znamo da debate nisu jača strana Džoa Bajdena. Takođe, za nju važi ista napomena kao i za Kortez Masto jer je i ona sa druge obale Sjedinjenih Država.

Bilo kako bilo, sigurno je da u narednim nedeljama možemo očekivati Bajdenovu konačnu odluku o kandidatkinji za potpredsednicu („running mate“) i potpuno usmerenje snaga na okršaj sa Donaldom Trampom.


Igor Mirosavljević