Bivši potpredsednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden, odneo je ubedljivu pobedu na preliminarnim izborima u Kanzasu. Kao i u velikom broju ostalih saveznih država, i u Kanzasu se glasalo poštom usled pandemije virusa korona, a građani su svoje listiće mogli poslati do subote, 2. maja.

Bajden je osvojio 76,9% glasova, što mu je donelo 29 delegata, dok je Berni Sanders sa 23,1% glasova osvojio 10 delegata. Ovom pobedom ukupan broj Bajdenovih delegata popeo se na 1.435, korak bliže cilju od 1.991 delegata kojim bi osvojio predsedničku nominaciju u prvom krugu. S obzirom na činjenicu da su u mnogim državama izbori odloženi za jun, a da je Bajden u trci ostao bez rivala, ovaj cilj se može smatrati lako dostižnim.

Senator iz Vermonta još uvek je bio u trci kada je glasanje u Kanzasu počelo, a njegovo odustajanje u međuvremenu kao i javna podrška Bajdenu sigurno su uticale na krajnji rezultat. Berni Sanders je 2016. godine u Kanzasu odneo pobedu nad tadašnjom protivkandidatkinjom, Hilari Klinton, pre svega zbog podrške mladih i liberalnih glasača.

Pored Bajdena i Sandersa, na glasačkom listiću u Kanzasu nalazila su se i imena senatorke iz Masačusetsa, Elizabet Voren, kao i kongresmenke sa Havaja, Talsi Gabard. Demokrate u Kanzasu glasale su sistemom preferencijalnog glasa, rangirajući kandidate, a raspodela delegata izvršena je među kandidatima koji su ostvarili preko 15% glasova.

Iako se borba za predsedničku nominaciju faktički završila Sandersovim odustajanjem, u Demokratsku partiju Kanzasa stiglo je čak 145.000 glasačkih listića. “Demokrate iz Kanzasa ušle su u istoriju ovogodišnjim izborima ostvariviši rekordan nivo učešća i pokazavši da izbori na kojima se glasa poštom mogu zaštiti glasače i demokratiju, čak i u najnesigurnijim vremenima”, izjavila je Viki Hajat (Vicki Hiatt) predsedavajuća Demokratske partije Kanzasa.

Pošto su preliminarni izbori održani po planu, u maju, Kanzas je ove godine nagrađen sa dodatnih 20% delegata, što znači da će ova savezna država dodeljivati 47, umesto 39 delegata. Birači su odlučili o raspodeli 39, dok će o ostatku delegata odluku doneti partijsko rukovodstvo. Prošle nedelje postignut je sporazum o raspodeli delegata između Bajdena i Sandersa, prema kome je Sandersu dozvoljeno da zadrži sve osvojene delegate.


Ivana Milićević