Senatorka iz Masačusetsa i kandidatkinja za nominaciju na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj partiji, Elizabet Voren, odlučila je da okonča svoju predsedničku kampanju i povuče se, prenosi The New York Times! Voren je pre početka trke za demokratsku nominaciju važila za jednog od favorita, međutim, u dosadašnjem toku izbornog procesa nije uspela da odnese pobedu ni u jednoj državi, osvojivši svega 65 delegata (za osvajanje nominacije potrebno je 1991 delegat).

Iako je iz njenog štaba u nedelju stigla informacija da ima nameru da ostane u trci sve do Demokratske konvencije u julu, nakon razočaravajućeg rezultata tokom „Super utorka“ promenila je odluku. Ne samo da nije ostvarila projektovani cilj tog dana, a to je da bude među prva dva kandidata po broju glasova u najmanje 8 od 14 država, nego je izgubila i u svojoj matičnoj državi Masačusetsu, završivši, neočekivano, iza Džoa Bajdena i Bernija Sandersa.

Elizabet Voren je poslednja u nizu demokratskih kandidata koji su se povukli iz dalje borbe prethodnih dana, nakon što su to učinili Pit Butidžidž, Ejmi Klobučar i Majkl Blumberg. Svo troje su javno podržali bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, čime su u velikoj meri doprineli stvaranju jedinstvenog fronta u umerenom delu partije protiv Bernija Sandersa.

Ono što je u ovom momentu važno pitanje jeste kome će Elizabet Voren pružiti svoju podršku (podsetimo, Voren dolazi iz progresivnog dela partije). Prema informacijama iz njenog tima, ona još uvek razmišlja da li će uopšte nekoga podržati,  da li će podržati Bernija Sandersa ili možda čak Džoa Bajdena. Kako prenosi CNN, Sanders je izjavio da je u sredu razgovarao sa Vorenovom, ali nije istakao detalje tih razgovora.

Nakon odustajanja Elizabet Voren, u trci za demokratsku nominaciju ostaju dva glavna kandidata: Džo Bajden, koji je u potpunosti oživeo svoju kampanju nakon „Super utorka“ i ima blagu prednost u broju delegata, i Berni Sanders, kao i Talsi Gabard, čije su razlozi ostanka u trci potpuno nejasni.


Igor Mirosavljević