Džozef Bajden, demokratski predsednički kandidat, izazvao je mnogo burnih reakcija svojom kontroverznom izjavom da „ukoliko ne podržite mene – niste Afroamerikanci“. S obzirom na to da je nakon ove izjave krenula lavina komentara i kritika na račun bivšeg potpredsednika i njegovih pristalica on je, ipak, rešio da se izvini.

Bajden je u petak gostujući u jednoj emisiji odgovarao na pitanja publike, tada govoreći o dugogodišnjim vezama sa afroameričkim stanovništvom  je u jednom trenutku izjavio „ako imate problem da se odlučite između mene i Trampa onda niste Afroamerikanac“.

Koliko je podrška Afroameričkog stanovništva bitna Bajden zna još od unutarstranačkog nadmetanja kada je upravo njihova podrška, naročito u Južnoj Karolini, bila ključna u osvajanju demokratske nominacije.

„Nikada nisam, niti ću uzimati afroameričku zajednicu zdravo za gotovo. Znam da su mi potrebni afroamerički glasovi da bih dobio predsedničku trku. Oni su bili moja velika pokretačka snaga na samom početku moje kampanje. To će sigurno biti presudno za moj pobednički mandat“, rekao je Bajden, prenosi Politico

„Niko nikada ne treba da glasa za neku stranku na osnovu rase, religije ili porekla“ , dodao je Bajden prenosi Biznis insajder.

Predsednik Tramp nije reagovao na ovaj Bajdenov komentar, a njegove pristalice su odmah Bajdena nazvale “rasistom“. Nakon burnih reakcija, oglasila se i Bajdenova savetnica Simon Sanders, naglasivši da je komentar sa kraja intervjua bio šala i pokušavši da istakne šta je Bajden zapravo hteo da kaže.

Od ranije je poznato da Bajden namerava da izabere ženu za kandidatkinju za potpredsedničko mesto, međutim, postavlja se pitanje koliko ovakvi komentari, izrečeni u šali ili ne, mogu Bajdenu da budu od pomoći. Ranije ove nedelje Bajden je naglasio da se i veći broj afroameričkih žena razmatra za potpredsedničku kandidaturu.

Do novembarskih izbora ostalo je još malo više od pet meseci. S obzirom na to da i Tramp ume da svojim komentrima, tvitovima i izjavama pokrene oluju komentara i kritika, ostaje da vidimo koga će takve izjave više koštati.


Minja Rogan