Bivši potpredsednik Sjedinjenih Država, Džo Bajden, je sa preko 63% osvojenih glasova odneo ubedljivu pobedu u saveznoj državi Alabama. Nakon njega slede Berni Sanders (16%), Majkl Blumberg (11%) i njegova progresivna koleginica Elizabet Voren (5%). Bajden je osvojio sigurnih 40 delegata, Sanders 7, Blumberg jednog, dok se na raspoređivanje 4 delegata još uvek čeka.

Ankete sprovedene uoči izbora su Bajdena projektovale kao favorita za osvajanje većine od ukupno 52 delegata u ovoj jugoistočnoj državi SAD. Alabama je jedna od 14 američkih država u kojima se u jednom danu održavaju izbori i kokusi kao deo „Super utorka“. Tokom „Super utorka“, demokratski kandidati imaju priliku da se međusobno nadmeću za više od jedne trećine ukupnog broja delegata koji mogu da se osvoje tokom celokupnog perioda unutarpartijskih izbora u okviru Demokratske partije.

Jedan od glavnih pokretača njegove pobede jeste velika podrška među afroameričkom populacijom u Alabami. Ova podrška je bila osnažena njegovom pobedom u Južnoj Karolini, još jednoj državi koju odlikuje relativno snažno afroameričko biračko telo. Osim toga, on je uoči izbora u Južnoj Karolini, dobio zvaničnu podršku od strane člana Predstavničkog doma, Džejmsa Klajburna (James Clyburn), najviše rangiranog Afroamerikanca u američkom Kongresu.

Pobede u Alabami i ostalim južnim državama sa znatnim brojem afroameričkih glasača predstavljaju jedan od neophodnih uslova za očuvanje relevantnosti Bajdena u trenutnoj izbornoj trci, protiv njegovog progresivnog protivkandidata Bernija Sandersa.

Na unutarpartijskim izborima 2016. godine, pobedu u okviru svojih partija su odneli Hilari Klinton i Donald Tramp. Što je još važnije, Tramp je u ovoj državi uspeo da osvoji većinu glasova tokom opštih izbora novembra iste godine.


Bojan Latinović