Poslednjih nedelja dosta se diskutuje i nagađa ko bi mogli da budu „Bajdenovi ljudi“ i kako bi mogao da izgleda kabinet Džoa Bajdena. Čim je postalo izvesno da će biti kandidat demokrata, Bajden je najavio da će odabrati ženu na svog running mate-a. Međutim, i dalje se ne zna ko će to tačno biti.

Predsednička kampanja Džoa Bajdena u četvrtak je najavila da je potraga za mogućim potpredsedničkim kandidatom prešla u sledeću fazu i da ovaj, novi, postupak provere potencijalnih kandidata može trajati sve do jula meseca.

Kada malo dublje pogledamo u istoriju američkih predsednika i potpredsednika zanimljiva je činjenica da Amerika nikada pre nije imala ženu predsednicu, niti potpredsednicu. Takođe, poznato je da od 1972. godine kada su sprovedene brojne reforme izbornog procesa mogući predsednik nikada pre 6. jula nije objavio svoj potpredsednički izbor. Neki su čak tu odluku objavili krajem avgusta izborne godine. Bivši predsednik Barak Obama je tek 23. avgusta 2008. godine objavio da će Bajden biti mogući potpredsednik, što je bilo samo dva dana pre Demokratske konvencije. U istoj izbornoj godini, Džon Mekejn je tek 29. avgusta objavio da će Sara Polin biti njegov running mate. Od 1972. godine do danas, kandidatura za potpredsednika četiri puta je objavljena na konvenciji, dok je većina drugih objavljena malo ranije.

S obzirom na to da krajnji datum za objavu imena potpredsednika ne postoji, a i da se termin održavanje konvencije razlikuje svake izborne godine, ovaj široki datumski raspon daje dosta vremena kandidatima da donesu ovu i te kako važnu odluku.

Jedino u šta smo sigurni, kada je Bajdenov izbor potpredsednika u pitanju, je da će to sigurno biti žena. Davno je objavljeno da su u igri Kamala Haris, Elizabet Voren, Ejmi Klobučar, Sali Jejts, Grečen Vitmer, ali i Stejsi Abrams koja je trenutno možda i najozbiljniji kandidat.

Ako se neko razume u posao potpredsednika onda je to sigurno Džozef Bajden. On je tu funkciju obavljao čitavih osam godina i odlično zna kakav mu kandidat može biti od pomoći na velikim izborima. Usled pandemije virusa korona Demokratska konvencija pomerena je za mesec dana, tj. za 17. avgust. Do tada ima još tri ipo meseca u kojima može svašta da se dogodi. Svakako, možda na kraju ove nove faze koja je nedavno počela dobijemo jasniju siluetu mogućeg potpredsednika.


Minja Rogan