Senator iz Vermonta, Berni Sanders, odneo je ubedljivu pobedu na kokusu koji se ovog vikenda održao na Severnim Marijanskim Ostrvima, ostrvu u Pacifiku koje je teritorijalno bliže Aziji nego američkom kontinentu. Inače, Severna Marijanska Ostrva postala su zvanično teritorija Sjedinjenih Američkih Država još 1975. godine i za sada učestvuju samo u unutarstranačkom izbornom procesu, ali ne i na predsedničkim izborima.

Na ovom nadmetanju demokrate su birale 6 delegata, od kojih je Sanders osvojio četiri, a Bajden samo dva. Kako javlja Si-En-En (CNN), Senator iz Vermonta je ubedljivo pobedio dobivši 84 glasa (63,64%), dok je Bajden osvojio gotovo upola manje, tačnije 48 glasova (36,36%).

Džo Bajden je, bez obzira na nešto lošiji rezultat na ovom kokusu, i dalje glavni kandidat za osvajanje nominacije Demokratske partije na opštim predsedničkim izborima u novembru. Uspeh koji je Bajden ostvario na „Super utorku“, kao i na „Mini super utorku“, omogućava mu da ne brine kada je u pitanju glasanje u „malim“ državama i teritorijama poput ove.

Ono što je zanimljivo je da je na prošlom kokusu na Severnim Marijanskim Ostrvima, održanom 2016. godine, Sanders izgubio od Hilari Klinton. Naime, Klintonova koja je kasnije bila i predsednički kandidat demokrata, osvojila je tada četiri delegata, dok je Sanders osvojio dva.

S obzirom da je kandidatima za pobedu na Nacionalnoj konvenciji potrebno da dobiju glasove 1991 delegata, Sandersova 4 osvojena delegata ne predstavljaju neku veliku pobedu. Prema današnjem preseku, nekadašnji potpredsednik je osvojio ukupno 890 delegata, a senator iz Vermonta 737. Međutim, kroz istoriju je na konvencijama bilo i vrlo „tesnih“ rezultata, tako da je svaki glas bitan.

Kokus na Severnim Marijanskim Ostrvima bio je poslednji pred 11. po redu debatu koja će se održati u nedelju u Vašingtonu, kada će kandidati za demokratsku nominaciju ponovo sučeljavati ideje i argumente. Posle debate sledi možda i prelomni trenutak za Sandersovu kampanju. Naime, u utorak 17. marta, građani Arizone, Floride, Ilinoisa i Ohaja odlučivaće kome će pripasti ukupno 577 demokratskih delegata. Prema istraživanjima objavljenim 13. marta, Sandersu se ne piše dobro.


Minja Rogan