Čini se da je u ovoj fazi trke Džozef Bajden nezaustavljiv među demokratama. Naime, nakon niza trijumfa nad svojim glavnim protivkandidatom Bernijem Sandersom u kritičnom periodu ovogodišnjeg Super utorka koji je održan 3. marta i gde je Bajden ostvario pobedu u 10 od 14 država, čini se da se taj pobedonosni niz nastavlja i ove nedelje. Sa već potvrđenim pobedama u 4 od 6 država koje su glasale u noći između 10. i 11. marta po našem vremenu, izgleda da će se jaz između dva najpopularnija demokratska kandidata samo nastaviti proširivati uprkos svim Sandersovim planovima. Bajden je odneo ubedljive pobede u Mičigenu (53% Bajden, 36,5% Sander) i Misuriju (60% Bajden, 34,5% Sanders), a naročito ubedljivu pobedu ostvario je u državi Misisipi. Pobeda Bajdena u državi Mičigen naročito je važna, imajući u vidu da ova država nosi čak 125 delegata (više nego Misuri, Misisipi i Ajdaho zajedno), kao i zbog činjenice da je 2016. godine Sanders (tesno) pobedio u ovoj državi Hilari Klinton, što mu ovoga puta nije pošlo za rukom.

Kako prenosi Washington Post, bivši potpredsednik SAD-a Džozef Bajden ostvario je pobedu na unutarstranačkim izborima i u Ajdahu, gde se borba vodila za 20 delegata. Sa trenutno obrađenih nešto više od 95% glasova, Bajden je sebi obezbedio pobedu sa osvojenih više od 52 500 glasova, što je gotovo polovina ukupnih glasova (49%) i time dobio 10 delegata. Berni Sanders je u Ajdahu dobio nešto više od 45 500 glasova (43% ukupnih glasova) i time sebi obezbedio 8 delegata. Talsi Gabard – koja je i dalje u trci i pored neuspeha i manjka podrške na dosadašnjim izborima u odnosu na vodeće demokratske kandidate – ostvarila je zanemarljivih 850 glasova ili 0.8%, i nijednog delegata. Uprkos tome što je ostvario pobedu, situacija u Ajdahu po okruzima bila je tesnija i manje izvesna nego što je Bajden očekivao i priželjkivao, a razlika se vodila u dosta malom broju glasova, što pokazuje veliku podeljenost stanovništva ove države između ovogodišnjih demokratskih kandidata.

Prebrojavanje glasova u Severnoj Dakoti i Vašingtonu još uvek nije okončano. Severna Dakota donosi svega 14 delegata, najmanje od svih država koje su glasale 10. marta, i trenutno sa svojih 77% prebrojanih glasova vođstvo pripada Sandersu koji je uspeo da osvoji polovinu istih. Kada je reč o Vašingtonu gde se borba demokratskih kandidata vodi za 89 delegata i gde je Sanders 2016. ostvario ubedljivu pobedu, čini se da će ove godine situacija biti daleko neizvesnija. Čak i sa svega 67% prebrojanih glasova Sanders i Bajden ostaju vrlo blisko, sa svega par hiljada glasova koji za sada daju neznatnu prednost Sandersu.


Jovana Rmuš