Džozef Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država i pretpostavljei kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 3. novembra, će do kraja ove nedelje objaviti ime kandidatkinje za potpredsednicu, kako je ranije najavljeno. Vetting proces je, nakon nekoliko meseci provera i intervjua koje je vodio Bajdenov tim, ušao u sam finiš. Analitičari i poznavaoci američke politike najveće šanse daju senatorki iz Kalifornije Kamali Heris, te kongresmenki iz iste savezne države Karen Bejs (može se pomenuti da su visoko kotirane i Suzan Rajs, savetnica za nacionalnu bezbednost u administraciji Baraka Obame i Val Demings, kongresmenka sa Floride).

U iščekivanju, danas je izdato saopštenje koje je potpisalo preko 300 delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (koja se održava od 17. do 20. avgusta) i članova Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC), a u kojem ističu da žele izbor Karen Bejs kao kandidatkinje za potpredsednicu Sjedinjenih Država. U saopštenju se navodi kako bi odabir Bejsove najviše (uzimajući u obzir druge kandidatkinje) doprineo ostvarivanju tako željenog jedinstva partije.

Karen Bejs pripada progresivnom delu Demokratske partije, dok, podsetimo, Bajden dolazi iz umerenog krila i njihovim tandemom bi se izgradio čvrst front pred novembarski okršaj sa Donaldom Trampom i verovatno sprečila situacija iz 2016. godine. Uz to, kongresmenka se od 2019. godine nalazi na čelu Crnog kokusa u Kongresu SAD, što u datom složenom trenutku obeleženim rasnim tenzijama i preispitivanjem policijskog odnosa prema afroameričkom stanovništvu može bitno uticati na te birače i dodatno ih privući.

Bejs je izgradila reputaciju pragmatične političarke, koju poštuju podjednako kolege iz Demokratske i Republikanske partije. Sebe opisuje kao aktivistkinju koja ume da stvara koalicije (što je potvrdila tokom staža u Kalifornijskoj državnoj skupštini, te Predstavničkom domu Kongresa od 2004. godine). Proteklih dana i nedelja javno ju je podržao i niz progresivista koji su ranije (tokom primarnih izbora) stajali uz Bernija Sandersa, poput Dolores Uerte, borkinje za radnička prava, i Nine Tarner, senatorke iz Ohaja.

Sa druge strane, mogu se čuti i kritike koje potiču od njenih oponenata zbog (potencijalno problematičnih) istupa i izjava Karen Bejs o sajentologiji i pokojnom kubanskog lideru Fidelu Kastru.

U svakom slučaju, u roku od svega par dana saznaćemo konačnu odluku Džoa Bajdena i da li će Bejs biti njegova kandidatkinja za potpredsedničku poziciju.


Igor Mirosavljević