#GdeJeVoren: misterija kandidatkinje na koju su mediji zaboravili

Nakon uzbudljivih par nedelja za kandidate koje učestvuju u trci za demokratsku nominaciju, a koje su američki mediji i javnost pomno ispratili, postalo je očito da dospeti u centar pažnje i osigurati svoje ime u naslovima nije samo pitanje rezultata. Ovo je naročito postalo jasno za glasače senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren, koji su svoj bes i ogorčenost nedostatkom medijskog pokrića i pažnje izrazili na internetu, Tviter heštegovima #WheresWarren i #WarrenMediaBlackout.

Ruku na srce, ovo nije bio sjajan mesec za Voren. Ona je na kokusu u Ajovi završila na pristojnom trećem mestu sa osam delegata i 18% glasova, iza vodećih Butidžidža i Sandersa, dok je u Nju Hempširu bila četvrta sa daleko slabijim rezultatom, nijednim delegatom i 9,3% glasova. Čak i ono što je mogao da bude njen najbitniji momenat nakon rezultata kokusa u Ajovi, kojim bi sebi osigurala visoko mesto i privukla nove glasače, ostao je u senci fijaska usled loše organizacije kokusa i problema u prebrojavanju glasova.

Po dosadašnjim istraživanjima javnog mnjenja i anketama, postalo je jasno da Voren ne uspeva da privuče nove glasače svojom dosadašnjom strategijom, već stagnira u odnosu na ostale demokratske kandidate u predsedničkoj trci. Mnogi koji blisko prate izbore smatraju da je to usled toga što je javnost vidi kao drugu opciju u odnosu na Sandersa. S obzirom na slične ideje i politike za koje se zalažu, glasači pre biraju da svoj glas daju njemu kao sigurnijem i popularnijem izboru po dosadašnjim rezultatima. Drugim rečima, u izboru između kandidata koji su od početka na samom vrhu i kandidata koji su na ivici povlačenja iz predsedničke trke, Elizabet Voren se našla u samoj sredini koja joj omogućava da komotno ostane u trci, ali je ne čini verovatnim pobednikom.

Međutim, postoji i drugi razlozi njenog lošeg kotiranja među demokratama. Pristalice senatorke Voren insistiraju na tome da je ona aktivno diskriminisana od strane medija i da se u vestima njeno ime, po pravilu, pominje tek u prolazu i fusnotama, a retko u samim naslovima udarnih vesti. Prvo je njen govor na kokusu u Ajovi prekinut, da bi zatim nakon prvih unutarstranačkih izbora u Nju Hempširu njen govor bio potpuno isključen iz prenosa uživo. Nakon ovih dešavanja, nije ni čudno što su mnogi svoje komentare i kritike odlučili da iznesu na društvene mreže.

Nakon svih ovih dešavanja i razočaravajućih rezultata na dosadašnjim izborima pitanje je kako Voren planira da prilagodi svoju strategiju ovim izazovima. Predstojeća debata u Las Vegasu bi mogla da joj pruži priliku da se istakne među kandidatima, nadigra svoje protivnike na sceni i privuče nove glasače. Međutim, pitanje je koliko će to biti moguće učiniti pored izuzetno popularnog Sandersa i multimilijarderske zvezde u usponu Blumberga?

Elizabet Voren je trenutno četvrta među demokratskim kandidatima, ali demokrate i dalje trebaju da se izjasne u još 48 država, tako da trka tek počinje.


Jovana Rmuš