Bivši gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, je prema poslednjim anketama zabeležio značajan rast podrške među demokratskim glasačima i nezavisnima koji naginju ka demokratama. Istraživanje koje su sredinom februara sproveli NPR/PBS/Marist pokazuje da je Blumberg dostigao nivo podrške od 19% i tako ostvario značajan rast u odnosu na 4% podrške koju je uživao u decembru 2019. godine. Jedini demokratski kandidat koji je prema ovoj anketi trenutno popularniji od njega jeste Berni Sanders, koji je takođe zabeležio rast sa 22% na 31%.

Ovaj politički proboj je Blumbergu garantovao mesto na narednoj demokratskoj debati koja se održava 19. februara u Las Vegasu, u Nevadi. To će biti prva debata u kojoj će on učestvovati u okviru ovogodišnjih predsedničkih izbora. U prethodnom periodu nije uspeo da se kvalifikuje za debate jer je odbijao da prihvati donacije za njegovu predizbornu kampanju (određeni iznos donacija je neophodan za sticanje prava učešća na debatama). Međutim, nova pravila koja je usvojio Demokratski nacionalni komitet su mu omogućila da se kvalifikuje i bez ispunjavanja navedenog kriterijuma.

Da podsetimo, Blumberg je tek u novembru 2019. godine zvanično ušao u predsedničku trku, što je relativno kasno s obzirom da je većina ostalih kandidata to učinila gotovo godinu dana ranije. Uprkos tome, uspeo je relativno brzo mobiliše da veliki broj birača zahvaljujući, pre svega, obimnim finansijskim sredstvima koja je uložio u predizbornu kampanju. Ovaj multimilijarder je do sada potrošio preko 300 miliona dolara na televizijske reklame, što je više od onoga što su ostali kandidati potrošili zajedno.

Treba pomenuti i da je Blumbergov nagli politički uspon delimično i posledica političkog opadanja drugog umerenog demokrate, Džoa Bajdena, koji se ne predaje i očekuje da povrati izborni momentum na u Nevadi i Južnoj Karolini. U svojoj izbornoj kampanji, Blumberg glavni fokus stavlja na „Super utorak“, dan kada će u najvećem broju američkih saveznih država biti održani izbori i kokusi. Iz tog razloga, on ne posvećuje puno pažnje izbornim okršajima demokrata koji prethode tom događaju (Nevada i Južna Karolina).

S obzirom na njegov „skok“ u demokratskoj predsedničkoj trci, vrlo je verovatno da će na debati u Nevadi upravo on biti jedna od glavnih meta napada ostalih kandidata. Neki od njih su već počeli. Tu se pre svega ističu Berni Sanders i Elizabet Voren, koji su poznati po kritikama upućenim milijarderima, naročito onima koji koriste svoj novac za ostvarivanje političkog uticaja. Ni umereni kandidati Bajden i Klobučar ga nisu poštedeli kritika. Njima se pridružio i predsednik Tramp, koji je komentarišući njegovu visinu, Blumbergu dodelio nadimak „mini“.

Ukoliko je i jasno da Blumberg za svoj rast može da zahvali finansijskim aspektima kampanje i Bajdenovom sunovratu, manje je poznato ko to za njega glasa. Prema već navedenom istraživanju, za njega glasa najveći broj umerenih demokrata (23%) i starijih od 45 godina (27%). Takođe, na drugom je mestu, odmah iza Sandersa, po podršci građana iz malih gradova i ruralnih sredina (24%) i među belcima bez fakultetske diplome (24%). Nema sumnje da će u narednom periodu pokušati da još više ojača podršku među ovim kategorijama birača, kao i da će nastojati da pridobije veću podršku manjinskih zajednica.


Bojan Latinović