Bajden uverava svoje glasače da je teren „još uvek širom otvoren“

Bivši potpredsednik Džozef Bajden pokušao je u sredu da ubedi svoje pristalice da još uvek nije ispao iz trke za demokratskog predsedničkog kandidata, nakon što je njegov rezultat bio ispod očekivanja na nadmetanju za nominaciju u Ajovi i Nju Hempširu. „Trka nije gotova – tek počinje“, rekao je Biden u govoru svojim pristalicama u Južnoj Karolini, kako je je u sredu javio Politico.

Bajden je navodno rekao da je teren „još uvek širom otvoren“ i da je „uveren“ da može da pobedi u Južnoj Karolini i Nevadi, narednim dvema državama koje će imati unutarstranačke izbore demokratskog predsedničkog kandidata. „Poenta je u tome što želim da znate da se stvari nisu promenile u smislu odgovora koje dobijamo od sipmatizera i u smislu onlajn novačane podrške.“ rekao je i dodao da je u prvih 11 dana ovog meseca prikupio više od četiri miliona dolara preko onlajn donacija.

Takođe je rekao da je u utorak, na dan preliminarnih izbora u Nju Hempširu, prikupio 453.000 dolara u donacijama. „Dakle, moja poenta je da nismo videli nikakvo umanjenje energije ili odobrenja“, rekao je.

U pozivu je, takođe, rekao da će biti „prilično teško“ da kandidati poput bivšeg gradonačelnika Južnog Benda, Pita Budidžidža i senatorke Ejmi Klobučar, „Krenu na jug“.

I Butidžidž i Klobučar su ostvarili bolje rezultate od Bajdena u Nju Hempširu, kao i senator Berni Sanders, koji je osvojio najviše delegata u ovoj državi. Senatorka Elizabet Voren takođe je imala usku prednost nad Bajdenom, ali ni Voren ni Bajden nisu dobili delegate iz Nju Hempšira.

Bajden sada sve svoje karte stavlja na Južnu Karolinu, prvu državu sa značajnom afro-američkom populacijom u kojoj će se odigrati unutarstranački izbori, kao snažnu tačku za svoju kampanju.


Ivan Životić