Novi paket ekonomske pomoći, koji su predstavile demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa, usmerio bi 17 milijardi dolara ekonomske pomoći Njujorku, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio (Bill de Blasio) tokom video konferencije za štampu u sredu.

Kako prenosi Politiko (Politico), gradonačelnik Njujorka je tom prilikom pozvao na donošenje novog stimulativnog paketa koji bi bio spas za najteže pogođeni grad tokom pandemije virusa korona.

Predloženi paket ekonomske pomoći predviđa 17 milijardi dolara za grad Njujork kroz direktnu pomoć tokom dve godine, dok za saveznu državu Njujork obezbeđuje dodatnih 34 milijardi dolara. „Znamo da ne možemo stati na noge bez tog podsticaja“, rekao je de Blazio i dodao da je grad podneo ogroman finansijski udarac, ali i da se situacija samo pogoršava.

Grad Njujork je izgubio 7,4 milijardi dolara poreskog prihoda usled ekonomske krize koju je izazvao COVID-19, dok je još više milijardi uloženo u napore da se grad izbori sa pandemijom. De Blazio je zapretio mogućim otpuštanjima ili prinudnim odmorima radnika na ”prvoj liniji fronta” ukoliko pomoć ne stigne. Savezna država Njujork je takođe prinuđena na masovne budžetske rezove.

Paket podsticaja, koji je brzo naišao na otpor republikanaca, ponudio bi 500 milijardi dolara ekonomske pomoći za savezne države i još 375 milijardi za gradove. Predsednik Donald Tramp izrazio je protivljenje novom predlogu demokrata, što je podstaklo gradonačelnika de Blazija da napadne Trampa, nazivajući ga licemerom koji je okrenuo leđa Njujorku.

Ipak, de Blazio je tokom konferencije promenio ton i urgirao da Tramp prihvati predlog demokrata. Tom prilikom, rekao je da bi njegov glas progurao predlog u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca. „Ukoliko predsednik Tramp deluje, ukoliko progovori, Senat će ga pratiti. Dakle, predsedniče, ovo je šansa da uradite nešto tako dobro, tako bitno, za vaš rodni grad, ali i za gradove i države širom zemlje“, naglasio je de Blazio.

U Njujorku je od virusa korona umrlo više od 20.000 ljudi, dok je broj zaraženih prešao 185.000. Razmere udara koji je virus korona naneo ekonomiji Njujorka, tek će se videti u narednim mesecima.


Ivana Vulović